Шиб: Бомбардовање било неопходно да би се спречио геноцид

БЕОГРАД: Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб изјавио је да је бомбардовање Југославије 1999. године било неопходно како би се спречила хуманитарна катастрофа и геноцид на Косову.
tomas sib
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Шиб је за РТВ рекао да је свестан да је бомбардовање Југославије контроверзно питање јер о томе није било одлуке у Савету безбедности УН.

Међутим, у том трентуку је морала бити донета нека одлука јер у супротном би настала хуманитарна катастрофа, а циљ је био избећи хуманитарну катастрофу и геноцид, рекао је Шиб.

И данас, како каже, 20 година касније верује да је то била тешка, али исправна одлука која је наступила тек када су била истрошена сва дипломатска средства.

У овом тренутку је, истиче, важно да Београд и Приштина наставе дијалог који ће довести до свеобухватне нормализације односа.


Мировић: Изјава није дипломатска, није истинита, није разумна

Изјава немачког амбасадора Томаса Шиба за РТВ није дипломатска, није истинита, није разумна (требало спречити наводну хуманитарну катастрофу и измишљени геноцид бомбардовањем), не приличи статусу амбасадора у сувереној земљи. Једноставно, сматрам да се на овакву изјаву мора реаговати у складу са одговарајућим принципима и конвенцијама, написао је председник Покрајинске владе Игор Мировић на свом Инстаграм профилу.


Чињеница је да Косово сада има новог премијера и председника и сада је терен припремљен за наставак дијалога о нормализацији. Сви су сагласни да се мора решити питање Косова, и да је то на добробит Србије, Косова и целог региона, рекао је Шиб.

Упитан да ли ће Србија моћи да рачуна на подршку Немачке у евроинтеграцијама уколико Београд настави да одбија да призна тзв. Косово, Шиб је одговорио да је то "хипотетичко питање", али да не би могао да буде толико песимистичан.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести