Сијарто: Сарадња две земље доноси огромне добитке обема

БУДИМПЕШТА: Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је данас да је сарадња Мађарске и Србије одлична "чак и из историјске перспективе" и да доноси велике добитке за обе земље.
peter sijarto tanjug
Фото: Танјуг/ Раде Прелић
Он је у саопштењу објављеном након седнице влада две земље рекао да је билатерална трговина порасла за 37 одсто у првој половини ове године и да би промет требало да премаши три милијарде евра до краја године, преноси МТИ.
Сијарто је у саопштењу навео и да је мађарска Ексимбанк поставила кредитну линију од 135 милиона евра за давање кредита за унапређење трговинске сарадње између мађарских и српских предузећа.
"Мађарска влада обезбеђује финансирање мађарским компанијама за улагање у иностранство", рекао је министар и додао да Србија "привлачи највећу пажњу".
Према његовим речима, тренутно су у Србоији у току пројекти 16 мађарских компанија које финансира влада, а да је укупна вредност тих пројеката 120 милиона форинти, односно 57,2 милиона евра.
"До сада је влада помогла 14.000 етничких мађарских малих и средњих предузећа у војвођанској покрајини у Србији, дистрибуирајући грантове у износу од око 60 милијарди форинти, за помоћ пројектима у вредности од 120 милијарди форинти", рекао је Сијарто.
EUR/RSD 117.1415
Најновије вести