Симић: Долазак КБС демонстрација силе, циљ узнемирити Србе

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Потпредседник Српске листе Игор Симић изјавио је данас да је долазак припадника Косовских безбедносних снага оклопним возилима у српске средине јужно од Ибра, под изговором борбе против вируса корона демонстрација силе и моћи са циљем да се унесе немир међу Србе на Косову и Метохији.
Simic Igor/YT
Фото: Јутјуб/Игор Симић

Симић је рекао за ТВ Пинк да није било здравствене нити било какве потребе да наоружане формације са оклопним возилима долазе у српске средине и инсталирају штандове са намером да наводно деле заштитне маске, а њихово присуство назвао је провокацијом.

''То је изазвало узнемирење свих Срба на простору КиМ. Нико није консултовао градоначелнике и председнике тих општина нити их обавестио о тој акцији", рекао је Симић.

Нагласио је да захваљујући Канцеларији за КиМ и Министарству здравља Србије Срби на КиМ имају маске и сва средства заштите од корона вируса, а да су медицинским радницима обезбеђени визири, скафандери и остала опрема.

''Обезбеђени су лекови за лечење пацијената који болују од ковида 19, а захваљујући председнику Александру Вучићу Србима на КиМ је омогућено да се вакцинишу што је искористило више од 40 одсто'', рекао је Симић.

Навео је да се у понедељак десила ''још једна страшна ствар'' на КиМ и да је донета политички мотивисана пресуда против посланика Српске листе и председника општине Звечан Ивана Тодосијевића којом му је потврђена двогодишња казна затвора због изјава о Рачку.

Симић је казао да је та пресуда унела додатни немир међу Србе на КиМ, јер се, како каже, у 21.веку на тлу Европе уводи вербални деликт и намерава да се забрани да Срби мисле и слободно говоре.

Говорећи о учесталим нападима на Србе на КиМ и њихову имовину и на Српску православну цркву, Симић изразио сумњу да ће ти случајеви добити судски епилог наводећи да, када је у питању заштита права Срба, све институције у Приштини то избегавају.

''Правосуђе у Приштинуи никада никог није осудило за изливе мржње који су се дешавали чак у Скупштини. Створена је атмосфера у којој је дозвољено нападати Србе и шаље се јасна порука да Срби не треба да живе на својим вековним огњиштима'', рекао је Симић.

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести