Скот: Србију и Америку красе пријатељски односи

БЕОГРАД: Амбасадор САД у Србији Кајл Скот каже да никада није разговарао са председником државе или владе о томе како ће изгледати или како би требало да изгледа будућа влада Србије.
kajl skot
Фото: Tanjug (Ministarstvo pravde)

Ко год био министар одбране, наши односи ће бити, као и до сада, пријатељски и квалитетни. Сарадња неће бити угрожена, рекао је Скот гостујући на РТВ коментаришући спекулације да се америчка влада „противи“ избору Александра Вулина на место министра одбране.

Скот је истакао да персонална решења нису битна.

Ми се у то не мешамо не бирамо 'страну', подвукао је Скот и додао да су они на српској страни.

Он је навео и да ће посета председника Србије Александра Вучића САД-у бити прилика да се учврсти сарадња.

Када је реч о мандатарки Ани Брнабић, Скот је рекао да је то добар предлог који ће допринети остваривању стратешких циљева Србије, а то су, додао је, чланство у ЕУ и евроатланске интеграције.

Ми то подржавамо, рекао је Скот.

Говорећи о односима Србије и Русије, Скот је рекао да никад нико с „њихове“ стране није замерао на томе, мада су изразили забринутост о руским активностима у региону.

Те активности се, додао је, могу оценити „малигним утицајем“ Русије и то не доприноси стабилности у региону, али ни реализацији стратешких циљева Србије.

Влада САД верује да је Руски хуманитарни центар заправо шпијунско место, центар шпијунаже и да им због тога не треба дипломатски статус, јер и НАТО делегације или мисије које долазе или пролазе подлежу некој врсти инспекције српских власти. Дипломатски статус им омогућује имунитет по којем нико не може да их контролише па могу да буду недодирљиви, рекао је Скот.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести