Скупшина Србије: Посланичка расправа о Предлогу закона о пореклу имовине

БЕОГРАД: У Скупштини Србије у току је расправа о Предлогу закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу, и док министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручује да прво треба испитати имовину политичара и чланова владе, опозиција сматра да се закон неће примењивати.
Skupština Srbije  Foto Tanjug/ T. Valič
Фото: Скупштина Србије  Фото Танјуг/ Т. Валич

Стефановић је казао да прво треба да буде истражена имовина политичара, односно чланова Владе у првом реду. Како је истакао, поред политичара, међу првима треба да се нађу и они са вишемилионском имовином.

Како је навео, испитивање порекла имовине може бити проблем само онима који не знају како да докажу порекло своје имовине.

“Шта је проблем? Ако имате посао, новац иде преко рачуна...Проблем могу имати само они који имају несразмерно велику имовину, који ођедном поседују по 50, 100 милиона евра, а не могу да докажу како су је стекли", рекао је Стефановић у расправи у парламенту.

Посланик Српске радикалне странке Војислав Шешељ оценио је да је текст закона “противправан и безуман” и да мора пасти на Уставном суду Србије.

“Не знам да ли бих се смејао, да ли бих се чудио или ужасавао над овим предлогом закона. Ово је противправни и безумни текст једног законског пројекта који не може да опстане у нашем правном систему и мора пасти на Уставном суду”, рекао је Шешељ и подсетио да је сличан акт - закон о екстрапрофиту, доносио “досманлијски режим”.

Поручио је Стефановићу и да, ако желе да спроведу закон, морају кренути од “својих људи” и испитати имовину, навео је, бившег председника Томислава Николића, министара Зоране Михајловић и Златибора Лончара...

Посланица Савеза војвођанских Мађара Елвира Ковач оценила је да је добро што се закон односи на све грађане и да неће доћи до селективне примене, како је и сам министар Стефановић рекао.Ковач је приматила да се на закон дуго чекало и да СВМ сматра да су предложена решења добра, јасна и да је порез у висини од 75 одсто довољно строг предлог.

“Остало је само питање примене, које је најзначајније, јер ако се буде односио на сваког грађанина, онда можемо рећи да је закон праведан”, рекла је Ковач.

Посланик Социјалдемократске партије Србије Милорад Мијатовић рекао је у расправи да је закон врло значајан за Србију, јер ће, каже, њиме бити исправљене многе неправде, а држава ће, додаје, бити уврштена у ред земаља у којима се поштује уплата пореза и поштује ред.

“Сви су обећавали овај закон, али га нико није донео. Мислим да је Србија спремна и да има способности и капацитете да закон спроведе у дело. Наглашавам да се не може сматрати да ће нечија имовина бити отета”, рекао је Мијатовић.Посланик Социјалистичке партије Србије Неђо Јовановић рекао је да та странка подржава доношење закона.

Подсетио је да у Закону о пореском поступку и пореској администрацији постоји тзв.”унакрсно испитивање” имовине и постоји институт ванредног пореза на непријављене приходе по стопи од 20 одсто, за разлику од предложеног решења од 75 одсто.

Посланик социјалиста је додао да је добро што се поступак покреће по службеној дужности, али и на основу пријаве било ког физичког лица које указује да неко располаже “вишком имовине”.

“Што се тиче цензуса, односно висине износа вредности имовине од 150.000 евра и трогодишњег рока, око тога се може полемисати, али СПС сматра да је важно да је то питање уопште покренуто”, рекао је Јовановић.Он је, међутим, указао да члан у којем се каже да се неучествовање у поступку странке не одлаже трајање поступка, те поручује да треба водити рачуна да ли је неучествовање оправдано или није.

Посланик на листи Српске напредне странке Маријан Ристичевић сматра да је закон већ испунио сврху на неки начин, јер, како каже, богати који су до новца дошли преко политике сада имају страх да изгубе богатство.“Замислите да сте Драган Ђилас...Ђилас и Шолак више не размишљају главом, сада размишљају новчаником. Овај закон их доводи до тога да имају страх да ће га изгубити”, сматра Ристичевић.

Посланица Српске напредне странке и председница Одбора за финансије Скупштине Србије, Александра Томић, каже да је закон и нека врста контроле плаћања пореза.Она је навела да су казнене одредбе за неучествовање у поступку за физичка лица од 50.000 до 150.000 динара, за предузетнике од 100.000 до 500.000, а за правна лица од 500.000 до два милиона динара.

“Према овом закону. и они који су владали Србијом пре 2012.године мораће да докажу како су стекли и укњижили на себе 1.625 квадрата стамбено-пословног простора у Београду и како су стекли приходе од 619 милиона евра”, рекла је Томић.

Посланик Странке модерне Србије Владимир Ђурић оцењује да је реч о закону од којег грађани очекују да исправи транзиционе неправде.

Наводи и да СМС предложени закон сматра предизборним потезом власти, чији ће ефекти бити слаби, јер би примена будућег закона требало да почне тек за годину дана.Ђурић је додао да је лепо што се неки политичари нуде да њихова имовина буде прва испитана, али да би "било боље да то пише у закону, а не пише".

Није јасно током којих година ће се контролисати имовина, нити како ће се третирати започети поступци на основу чега се може закључити да таквих поступака нема, рекао је Ђурић.

Посланик Драгомир Карић рекао је да Покрет снага Србије искрено подржава Предлог закона о пореклу имовине и да је некадашњи закон о екстрапрофиту "био писан само за породицу Карић".

Посланик Нове Србије - Покрет за спас Србије, Ђорђе Вукадиновић, сматра да се закон неће примењивати и да неће бити ниједне пресуде, а новинарима је поручио да ће их, уколико се догоди супротно, водити на вечеру, али не у скупштински ресторан.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести