Скупштина Србије: Одбор подржао преговарачку позицију Србије за Поглавље 27

БЕОГРАД:  Одбор за заштиту животне средине Скупштине Србије дао је данас позитивно мишљење о Преговарачкој позицији Србије за Међувладину конференцију о приступању Србије Европској унији за поглавље 27 - Животна средина и климатске промене.
Skupstina Srbije/R. Hadzic
Фото: Dnevnik.rs

На седници којој је председавала Маја Гојковић, председница Скупштине и Одбора за заштиту животне средине, министар заштите животне средине Горан Триван истакао је да је преговарачка позиција за Поглавље 27 веома комплексан документ на чијој изради се радило више од две године, а било је укључено 28 институција и око 150 људи.

Како је саопштено из Скупштине, он рекао и да је у два круга неформалних консултација, Европска комисија изразила велико задовољство у вези са спремношћу Србије за ово поглавље.

Навео је и да осим текста Преговарачке позиције, која детаљно описује статус и планове имплементације, поменути документ садржи и 14 стратешких докумената.

Министар је навео да улагања у сектор вода и сектор отпада могу достићи око 7,5 милијарди евра, тако да је предвиђено да се такве инвестиције финансирају из фондова ЕУ (64 одсто), државног (18 одсто) и локалног (4 одсто) буџета и фондова и зајмова (14).

Додао је да су преговарачка група и Министарство заштите животне средине су у оквиру Акционог плана за развој административних капацитета у области животне средине идентификовали потребу запошљавања око 1.450 радника у свим институцијама на свим нивоима које се баве животном средином.

"Преговарачка група и Министарство заштите животне средине како водећа институција показали су да имају стратешку визију у овој области и да тачно знају који се кораци од Србије очекују како би се у наредном периоду побољшало стање у животној средини и у крајњој линији испунили захтеви Европске уније у овом поглављу", рекао је Триван.

Додао је да су припрема за преговоре и развој Преговарачке позиције неопходан део процеса придруживања ЕУ али не и крајњи циљ.

"Најважније је то што користећи регулаторно искуство из ЕУ можемо боље да управљамо разним еколошким проблемима овде у Србији. ЕУ је развила низ алата за обезбеђивање доброг квалитета ваздуха, чистих вода, високу стопу рециклаже отпада и управљање индустријским загађењем. Србија се сусреће са проблемом квалитета ваздуха у Београду и другим градовима", рекао је минситар.

Он је рекао да у тој области нема краткорочних решења и да се, да би се променила ситуација, морају унапредити постојећи системи надгледања који ће омогућити бољу процену стања и утицаја на квалитет ваздуха.

"Морамо тежити чистијем транспорту, мање загађујућим индустријама, коришћењу горива високог квалитета, промени понашања и одрживим системима грејања домаћинстава", рекао је Триван.

Он је истакао да приступање ЕУ пружа добру прилику за Србију да побољша стандарде заштите животне средине који су од суштинског значаја за побољшани квалитет живота грађана Србије.

"Активности које имају за циљ постизање еколошких стандарда ЕУ одражавају амбицију Србије да животна средина гарантује здравље, сигурност и бољи квалитет живота њених грађана, јер загађење има озбиљне здравствене последице. Спровођење ЕУ регулативе и Поглавље 27 имају за циљ да заштите грађане од еколошких ризика по здравље“, закључио је министар Триван.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести