Скупштина Србије: Посланици о изјавама М.Тепић, закону о вероисповести у ЦГ

БЕОГРАД:  Посланици су данас у делу седнице у којем дају предлоге и питају Владу и министре говорили о реконструкцији Владе, изјавама Маринике Тепић, усвајању закона о слободи вероисповести у Црној Гори...
Skupština Srbije  Foto Tanjug/ T. Valič
Фото: Скупштина Србије  Фото Танјуг/ Т. Валич

Шеф посланичке групе Српске радикалне Странке Војислав Шешељ поставио је питање премијерки Ани Брнабић зашто не приступи реконструкцији Владе, за коју каже да је неопходна јер су неки министри оптерећени разним аферама које се везују за њих.

"Морало би да се реконструкција Владе уради пре избора", казао је Шешељ и додао да радикали неће расправљати о предизборном програму који припрема Влада док су још актуелни министри на функцијама.

Казао је да ће радикали наставити да указују на министре који су укључени у афере, али само оне за које имају доказе и аргументе, попут "плагираног доктората гуврнерке НБС Јоргованке Табаковић".

Обраћајући се премијерки Шешељ је казао да је цела Влада кренула с "попуштањем", да је тога било и раније, те да се то најјасније видело када је за чланицу РЕМ-а "прихваћена" Јудита Поповић из ЛДП-а, за коју је рекао да је потписник петиције о геноциду у Сребреници.

"Те странке које су издајници српског народа сада су у коалицији са вама силом прилика. Како сте кренули да попуштате имаћемо изборе крајем следеће године, а то није добро за Србију. Ја вам желим да што пре пропаднете као странка, али није добро за Србију, јер ако пропаднете на овај начин ускочиће странци и формираће нам владу", казао је Шешељ.

Лидер радикала упитао је и зашто Влада Србије и министри уопште не одговарају или веома ретко на питања посланика која се постављају сваког уторка и четвртка, наводећи да радикали стално постављају озбиљна питања.

Милија Милетић из посланичке групе ПС - НСС- УСС, говорећи о случају отете девојчице,навео је да "манијаци" попут отмичара у овом случају морају да буду санкционисани на начин на који заслужују, а не да буду пуштани на слободу.

Како је казао, Високи савет судства мора да реагује на ослобађајуће пресуде суда педофилима, који према његовом мишљењу морају да буду осуђени на најтеже казне.

Посланица СПС Снежана Пауновић коментарисала је изјаве у којима је министар спољних послова Ивица Дачић оптужен да је за кампању повлачења признавања независности Косова користио новац од нелегално продатог оружја, одбацивши их као бруталне лажи и упитала је све посланике да ли су свесни да су се полагањем заклетве обавезали да штите национални интерес.

Она је посланика Фатмира Хасанија, који је у уторак на седници скупштине питао када ће албанска национална мањина добити више права у Србији, упитала да ли мисли "на мањину која је протерала 250.000 неалбанског становништва са Косова".

"Да то питање Хасанија није било случајно показују оптужбе Беџета Пацолија да су повлачења признавања независности Косова плаћана неким нелегалним новцем", казала је Пауновић истичући да се не смеју затварати очи пред српским и неалбанским жртвама, нити на то што је "кампања признавања Косова плаћана новцем из Жуте куће".

Посланик Ðорђе Вукадиновић навео је да се управо у овом тренутку у парламенту Црне Горе усваја закон о слободи вероисповести испод чијег се назива крије не много скривена намера да се управо угрозе права Српској православној цркви.

Питао је председника Александра Вучића и премијерку Ану Брнабић шта ће урадити када се усвоји тај закон у Црној Гори и навео да су државни органи у Србији имали млаку реакцију на тај, како га је оценио, вандалски чин и закон.

"Реаговала је СПЦ и Митрополија, али државни органи су реаговали као да је реч о унутрашнијој кризи у некој далекој афричкој земљи", казао је Вукадиновић.

Посланик СНС Александар Марковић питао је Вукадиновића шта је радио 2006. године када се Црна Гора отцепљивала, какве је мере предузео, као и шта је урадио "његов Тадић и које је мере предузео".

"То је исти Мило Ðукановић, како те године, тако и сада. Шта је Коштуница радио тада и шта је радио он. Највероватније се бавио истраживањем јавног мњења и није имао времена да се бави проблемима са Црном Гором", казао је Марковић.

Он је обавестио јавност да је данас 360. дан како посланици дела опозиције не долазе на посао, а за то уредно добијају плату.

Питао је УНС, НУНС, а и сва остала новинарска удружења да ли ће реаговати и осудити штампање новина, за које је рекао да представљају најпрљавију кампању у Србији, а за које се не зна ни чије су, нити коме припадају.

Како је навео, СзС је признао да су те новине њихове јер су објавили да су њихови активисти делили те непотписане новине.

Упитао је Министарство спољних послова колика је штета начињена положају Србије и спољниој политици, поготову када је реч о Косову и Метохији због "монструозних изјава Маринике Тепић" да Србија новцем од продаје оружја заправо купује повлачење признавања независности Косова.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести