Скупштина Србије: Одбор прихватио споразуме о зајму за иновације и топловод

Пројекат акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва у Србији, између Републике Србије и Међународне банке за обнову и развој, потписан је 24. децембра 2019. и вредност пројекта је 43 милиона евра.
Skupstina Srbije/R. Hadzic
Фото: Dnevnik.rs

БЕОГРАД: Скупштински Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава прихватио је данас Предлог закона о потврђивању Споразума о зајму за Пројекат акцелерације иновација и подстицања раста предузетништва у Србији и Предлог закона о потврђивању Споразума о зајму за Пројекат изградње топловода Обреновац - Нови Београд.

Пројекат има за циљ унапређење релевантности и изврсности научног истраживања и иновативног предузетништва и пруступа финансирању у циљу давања доприноса расту и конкурентности Србије, рекла је в.д. директора Управе за јавни дуг Министарства финансија, Ана Триповић, која је образложила предлоге закона.

Пројекат чине три основне компоненте- прва подразумева реформу сектора истраживања, а у оквиру које је предвиђена реформа инститита за истраживање и развој, као и програм сарадње са српском научном дијаспором како како би помогли у иновацијама и истраживању.Друга компонента обухвата акцелерацију пословања на основу постојецих програма Фонда за иновациону делатност, а трећа импементацију пројекта.Завршетак тог пројеката планиран је до 30. септембра 2024. године.

На данашној седници одбора разматран је и Предлог закона о потврђивању Споразума о зајму (Зајам за уговарање страног пројекта о изградњи) за Пројекат изградње топловода Обреновац - Нови Београд, између кинеске Еxпорт - Импорт банке, као зајмодавца и Републике Србије, коју заступа Влада Србије, преко Министарства финансија, као зајмопримца.

Триповић је рекла да је вредност пројекта 164, 6 милиона евра и да ће реализација спроводити на основу договореног Меморандума о разумевању који су потписали Град Београд, Министарство рударства и енергетике, ЈКП "Београдске електране" и кинеска компанија Power Construction Corporation of China (POWERCHINA).

Циљ пројекта је да доведе до системских измена у финкционисању даљинског система грејања и омогући повољне ефекте, додала је она.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести