Скупштина Србије прогласила измене Устава

БЕОГРАД: Народна скупштина свечано је вечерас на посебној седници прогласила промене Устава Србије у области правосуђа.
1
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Скупштина је, уз интонитање химне и почасну Гарду испред парламента, прогласила акт о промени Устава Србије, који је парламент усвојио 30. новембра, а грађани потврдили на референдуму одржаном 16. јануара.

Седници су присуствовали премијерка Ана Брнабић, министарке Маја Поповић, Гордана Чомић и Јадранка Јоксимовић, представници дипломатског кора, чланови Радне групе за израду акта о промени Устава и представници правосудних органа.

Дачић је на почетку седнице подсетио да је скупштина двотрећинском већином усвојила акт о промени Устава Србије и донела одлуку о расписивању референдума ради потврђивања акта.

Прописано је да акт о промени Устава ступа на снагу када га прогласи Народна скупштина.

На републичком референдуму заокруживањем одговора ''''да'''' изјаснило се 1.189.460 гласача или већина изашлих, па се акт сматра усвојеним.

“Желим још једном да се захвалим свима који су учествовали у огромном послу уставних промена. Србија је направила велики искорак у области владавине права и у дубоком је интересу Србије и њених грађана. Захваљујем грађанима који су гласали”, рекао је Дачић.

Народна скупстина је прогласила и Уставни закон за спровођење акта о промени Устава на осмој посебној седници.

“То ће остати као аманет овог сазива Народне скупстине, да је то редак пример да се актуелна власт одрекла дела својих овлашћења, нарочито када је реч о кадровској проблематици, вредност је утолико већа”, рекао је Дачић.

Дачић је казао да је могуће да ће Скупштина пре расписивања избора још једном заседати.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести