Скупштина Србије: Усвојене измене и допуне Закона о заштити животне средине

БЕОГРАД: Скупштина Србије усвојила је данас измене и допуне Закона о заштити животне средине.
Skupstina Srbije/Fonet
Фото: FoNet

На тај начин се стварају формално правни услови за конкурисање за добијање средстава из ИПАРД фонда, а у складу са мерама заштите животне средине.Смисамо измена је у томе да се индивидуалним газдинствима и физичким лицима помогне да испуне све што је потребно да би могли да партиципирају и траже средства из овог фонда.

Реч је о средствима ИПАРД-а која могу остварити физичка лица, односно носиоци породичног газдинства, предузетници, привредна друштва, али и земљорадничке задруге. Законом је прописано да се средства из Зеленог фонда Србије додељују корисницима у сврху финансирања заштите и унапређивања животне средине на основу јавног конкурса које обљавује надлежно министарство.

Средства се могу доделити и без спровођења јавног конкурса у случају финансирања интервентних мера у ванредним околностима загађивања животне средине. 

Скупштина је усвојила и о Споразуму о очувању афричко-евроазијских миграторних птица водених станишта. У питању је заштита 255 врста птица, од којих скоро половина пролази кроз Србију. Србија се налази на путу гнездилишта тих птица и зимовалишта и законом се спречава криволов тих птица јер су веома важне за биодиверзитет Србије и других земаља.Усвојен је и Закон о потврђивању споразума о очувању слепих мишева у Европи.

У Србији има 52 врсте те популације која је изузетно важна за равнотежу у природи.


Новчане казне за четворо посланика

Административни одбор Народне скупштине изрекао је данас новчане казне за четворо народних посланика због опомена које су добили на претходним седницама парламента. 

Посланик Нове странке Зоран Живковић, посланик из групе Нова Србија - Покрет за спас Србије Ðорђе Вукадиновић и посланица Двери Марија Јањушевић кажњени су са 10 одсто од посланичке плате, што је износ од 7.181 динар. 

Самосталној посланици Мариники Тепић одређена је казна од 40 одсто од плате у износу од 28.685 динара.

На 57. седници Одбора за административно-буддзетска и мандатно-имунитетска питања изгласано је и да се Марини Шуковић продужи статус вршиоца дужности помоћника генералног секретара Народне скупштине -руководиоца Сектора за опште послове.

Такође, усвојено је и решење о постављању Дариа Кукоља за вршиоца дужности помоћника генералног секретара Народне скупштине - руководиоца Сектора за Оперативно-техничке послове и информационе технологије у трајању од три месеца.


Усвојен ребаланс Републичког фонда за здравствено осигурања

Скупштина Србије усвојила је данас ребаланс финансијског плана Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) за 2018. годину.

Одлуком о изменама финансијског плана РФЗО за 2018. годину су увећани приходи и примања, односно расходи и издаци у износу од 4,1 милијарду динара, и то 500 милиона динара трансфер из буџета за лица оболела од ретких болести и 3,6 милијарди динара за нераспоређени вишак прихода и примања из ранијих година којим се финансирају расходи за лекове, издате на рецепт, помагала и направе, као и боловања.

Председница Одбора за буџет, финансије и контролу трошења јавних средстава Александра Томић рекла је раније да су успостављени фондови за различите врсте болести који никада до сада нису била дефинисана буџетом Србије, као и да први пут РФЗО, уз помоћ одређених финансијских средстава, врши набавку иновативних лекова најновије генерације.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести