Скупштина Србије у понедељак о пензијама, студирању...

БЕОГРАД: Скупштина Србије завршила је рад, а расправу о више законских предлога, међу којима су измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању, измене и допуне Закона о високом образовању и измене и одлуке о финансијском плану Републичког фонда за здравствено осигурање, наставиће у понедељак, 24. септембра, у 10 часова.
skupstina srbije dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Законом о изненама и допунама закона о пензијском и инвалидском осигурању, биће укинут Закон о смањењу пензија, и то најкасније до 30. септембра 2018.То значи да ће пензионери октобраску пензију добити без умањења које је уведено 2014. године.Министар за рад Зоран Ђорђевић навео је као пример да ако је у октобру 2014. године неко примао пензију од 50.000 динара, сада ће добити 53.954 динара. Он је додао да су мере које је влада предузела дале резултате и да то даје влади простор да укине претходни закон.

На дневном реду скупштине су и измене и допуне Финансијског плана Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање за 2018. годиину.Ђорђевић је рекао да је кључни разлог за потребу ребаланса финансијског плана ПИО фонда укидање Закона о привременом уређењу пензија, јер је потребан виши износ намењен за исплату нето пензија, а у оквиру реалних прихода и буџета.

Посланици опозиционих политичких странака које чине Савез за Србију критиковали су данас измене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању, а шеф посланика ДС Горан Ћирић оценио је да се укидањем формуле о усклађивању пензија потпуно "ломи" пензијски систем.

Рекао је и да нема одговора на питање, а ни члана у изменама закона који дефинише начин враћања одузетих средстава пензионерима, а процењује се да је то око 200 милиона евра годишње.

Стари студенти добиће још годину дана да заврше студије, и то је предвиђено изменама и допунама Закона о високом образовању које су на дневном реду Скупштине Србије.

"Доста је било разлога да се измене донесу, реч је о малом броју студената који су дошли до пред крај и којима би по старом програму било омогућемо да заврше студије. Иако смо пре две године били става да је то мало и непримерено, Министарство и (скупштински) Одбор за образовање сложили су се да је та једна година педагошки добра и пожељна“, рекао је министар просвете Младен Шарчевић у Скупштини Србије.

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је данас да се Предлогом закона о потврђивању Додатног протокола 5 поједностављују поступци царинске и граничне контроле и подстиче трговина у региону.Мали је у Скупштини образлажући предложени закон казао да су се чланице ЦЕФТА договориле да се одлука примењује од 1. јула 2019. године.

Он је, представљајући Предлог закона о потврђивању Уговора између Владе Србије и Владе Сан Марина о избегавању двоструког опорезивања и спречавања пореске евазије у односу на порезе на доходак, рекао да тај закон представља значајан допринос унапрећењу сарадње и да стимулише улагања у оба смера.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести