Скупштина завршила расправу, о амандманима у уторак

БЕОГРАД: Скупштина Србије завршила је данас расправу о више законских предлога међу којима су и измене и допуне Закона о заштити животне средине и измене финансијског плана РФЗО, а рад ће наставити следеће недеље.
skupstina srbije
Фото: Tanjug (Z. Žestić, ilustracija)

Током расправе, председавајући парламента Верољуб Арсић изрекао је две опомене Мариники Тепић из посланичког клуба “Самостални посланици”.

Тепић је покренула полемику тврдећи да је министар здравља Златибор Лончар збунио јавност говорећи о финансисјком плану РФЗО.

Она је навела да нема човека у скупштинској сали који ће критиковати усмеравање средстава за лечење ретких болести, као и за лечење обољења која се не могу успешно лечити у Србији, али да су то две економске класификације, и да је Лончар збунио јавност.

Арсић је за Тепић изрекао прву опомену пошто је почела да чита питања за министра Златибора Лончара, а у име глумца Сергеја Трифуновића и поручио јој да питања поставља у лично име.

Арсић је другу опомену изрекао указујући да неће дозволити да се унижава достојанство скупштине и да се вређају министри од стране посланика и обрнуто.

На њено излагање реаговао је заменик шефа посланика СНС Владимир Орлић.

Он се јавио за реч, јер је, како је навео, морао да реагује на више ствари, између осталог, и на то што је Тепић рекла да се министар позива на таблоиде, а да се заправо на сајту фондације Трифуновића наводи да су они уложили 15 милиона динара у инвестициони фонд “Илирика”.

“Толико о томе да ли је реч о таблоидима или о нечему што они сами кажу”, рекао је Орлић.

Он је додао да има уводно излагање министра код себе и да “може да га поклони сваком коме треба”, наводећи да је Лончар јасно рекао да се опредељена средства за лечење ретких болести увећавају на две милијарде, односно за нових 500 милиона динара.

“Оно што је вероватно неке заболело је што је подсетио да је 2011. године било нула динара за оболеле од ретких болести”, рекао је Орлић.

Рекао је и да очекује да сексистичке коментаре коментарише неко ко је смогао снаге и воље да реагује на срамни наступ Жељка Веселиновића (Савез за Србију) који је брутлано увредио премијерку позивајући на њено силовање.

Посланици су расправу расправу о више законских предлога, а рад ће наставити у уторак претресом у појединостима.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести