У Пећинцима Коалицији СНС-СПС скоро 80 одсто гласова

Победу на локалним изборима у Пећинцима однела је изборна листа под редним бројем 1 Александар Вучић-СНС-СПС-Ивица Дачић  којој је поверење дало 77,71 одсто  изашлих бирача, односно 79 посто од важећих листића  што доноси 28 мандата у локалној скупштини.
pecinci
Фото: Dnevnik.rs

На другом месту је Коалиција ДС-ЛСВ са 8,2 одсто, односно два мандата. Председник Србије и лидер напредњака рекао је синоћ у Изборном штабу Српске напредне странке да је изборни резултат у Пећинцима један од рекордних и додао да је у свим општинама освојен већи број гласова него на претходним изборима. Вучић је захвалио грађанима који су , како је рекао, на демократски начин показали да вреднују и поштују рад, залагање, озбиљност и одговорност и да није медијска и свака друга бука  оно што их руководи коме ће дати поверење. 

У Мионици је СНС добила 65,33 одсто или 28 мандата,  СПС-СРС-ЈС 15,56 или 6 мандата , ДС 13,61 одсто 5 мандата.

У Неготину је Коалиција  СНС-СПС освојила 70,53 одсто гласа, а у Костолцу  62,5.

На 30 бирачких места у 15 насеља општине Пећинци право гласа имало је 15.996 бирача, а искористило га је 11.172 што је 69,85 посто од укупног броја бирача. На локалним изборима за улазак у локални парламент надметало се шест изборних листа. Највећа излазност забележена је у Доњем Товарнику, а најмања у Купинову.

У Пећинцима за улазак у локални парламент надметало се шест изборних листа и то: изборна листа Александар Вучић-СНС-СПС-Ивица Дачић; ЛДП - Борисав Костић; СРС - Др Војислав Шешељ; „Достојанствено, без страха - Бата Марковић-ДС и ЛСВ; Јединствена Србија - Драган Марковић Палма и изборна листа За Пећинце без корупције.


ДС 20 одсто у Неготину, у просеку преко 13 одсто
БЕОГРАД: У Неготину Демократска странка забележила је највећи резултат од скоро 20 одсто, док је укупан просек свих општина преко 13 одсто, саопштила је ова странка по завршетку гласања у пет општина. 

Према првим прелиминарним резултатима, листе ДС освојиле су 20 одсто у Неготину, 14 у Мионици, више од 8 одсто у Пећинцима и 12 одсто у Костолцу, наводи се у саопштењу.

"Упркос напетој атмосфери куповине, уцењивања, претњи и застрашивања, али и активног бојкота, овај резултат представља потврду да су грађанима потребне промене. Показали смо да можемо да се боримо и у тешким условима и да је сваки глас за нас подједнако важан у свим деловима Србије. Исто тако ће бити и на наредним изборима у Београду, али и Бору, Мајданпеку, Аранђеловцу и Смедеревској Паланци“, указује ДС. 

ДС, како се истиче у саопштењу, је још једном показала да је стабилан, поуздан, доследан и упоран партнер свим људима. 

Циљ ДС је да гради савезништво са људима од најмањих варошица у Србији до Београда јер је, како се истиче у саопштењу, потребно да се мења Србија на боље јер за озбиљну странку не постоје мале битке и мале утакмице. 

ЛДП задовољна, осудила бојкот Јанковића и Јеремића
БЕОГРАД: Либерално демократска партија (ЛДП) саопштила је да је задовољна оствареним резултатима на данашњим локалним изборима и осудила бојкот на који су позивали Саша Јанковић и Вук Јеремић.

"Наших три посто у Пећинцима је оно што смо увек освајали и тај резултат је, уз сав уложени труд, максимум у овом тренутку. У Неготину, где смо изашли на листи са Демократском странком, у збиру смо поновили појединачни резултат са претходних избора", навео је ЛДП.

Према оцени ЛДП-а, резултати опозиционих партија показују да су неопходне организационе и програмске промене о којима годинама говоре, како би се направила алтернатива власти Српске напредне странке и њених коалиционих партнера.

Не може се очекивати, каже се у саопстењу, да грађани који су незадовољни политичком ситуацијом ураде посао који треба да раде политичке партије, које су "дужне да раде и на смањивању тензија и превазилажењу међусобних подела које узрокују појединачне инциденте и бацају негативно светло на цео изборни ток". 

Та странка од надлежних органа тражи да испитају "озбиљне примедбе које су изречене на изборни процес".

"Немамо никакво разумевање за бојкот избора на који су позивали Саша Јанковић и Вук Јеремић, чиме су директно радили против опозиционих партија које су изашле на изборе", навео је ЛДП.

Двери: У Костолцу осам одсто, одличан резултат
На локалним изборима у Костолцу Двери су освојиле осам одсто гласова, саопштила је вечерас та странка.

То је, наводе у тој странци, одличан резултат и "доказ раста и јачања Двери на свим нивоима".

"Двери су постале значајан фактор у Костолцу, а такав сценарио ће се пресликати и на београдске и евентуалне парламентарне изборе", наводе у саопштењу, у коме су се захвалили грађанима Костолца на подршци.


У Мионици је до 18 часова изашло 66,33 одсто од укупно 11.464 бирача. У Костолцу је, према подацима, од укупно 11.520 бирача гласало 45,25 одсто, док је у Неготину од укупно 39.431 бирача са правом гласа, на гласање изашло њих 32,73 одсто, пренела је телевизија „Пинк”.

Фото: Tanjug

Право гласа у свих пет општина имало је 117.162 бирача.

Четири изборне листе проглашене су у општини Мионица и то Александар Вучић - СНС, ДС Мионица Милан Гавриловић Ћићован, Ивица Дачић - СПС - ЈС - Драган Марковић Палма- СРС - Др Војислав Шешељ и изборна листа Милан Кркобабић, ПУПС.

Војводина постаје снажно упориште СНС, велика захвалност грађанима Војводине и потпредседнику СНС Милошу Вучевићу
(Александар Вучић)

У Мионици је било 38 бирачких места, а право гласа у тој општини могло је да искористи 11.464 бирача.

И у Неготину, чији локални парламент има укупно 45 одборника, за улазак у локалну скупштину такмичило се четири изборне листе. У тој општини има 72 бирачка места.

Право гласа у Неготину имало је укупно 39.431 бирача, а на локалним изборима надметале су се изборне листе „Александар Вучић-СНС-СПС-Ивица Дачић”, Демократска странка - прим Др Момир Петковиц Мома; Уједињена сељачка странка - Драгослав Цветковић и изборна листа „Неготин без корупције” чији је подносилац истоимена група грађана.

На локалним изборима у Прешеву учествовало је осам изборних листа, од којих су седам листе албанских партија и група грађана, док се на једној листи окупило шест српских политичких партија и то - СНС, СПС, Покрет социјалиста, Јединствена Србија, ПУПС и СРС и то на листи која се зове „Александар Вучић - за Србију јединствено”.

Српска напредна странка саопштила је јуче да функционери Демократске странке  предвођени Горданом Чомић и Александром Јерков, заједно са још десетак активиста ДС-а, на најбруталнији начин ометају изборни процес и слободну вољу грађана у Пећинцима.    „Непосредно испред бирачког места у Попинцима окупљени функционери и активисти ДС-а узнемиравали су грађане и спречавали их да гласају по слободној вољи. На питање грађана зашто се тако понашају и констатацију да је такво ометање изборног поступка законом забрањено, активисти ДС-а напали су грађане псујући их”, истиче се у саопштењу.    Како се додаје, ни то им није било довољно него је извесни Игор Салак једног од њих ударио главом и, како би изрежирао још једну у низу обмана ДС-а, бацио је сопствени мобилни телефон даље у канал.    Српска напредна странка истиче да са жаљењем саопштава да ово није први пут да функционери Демократске странке плански изазивају инциденте и спроводе насиље над грађанима како би их спречили да гласају по својој вољи, и да измишљају најбестидније сценарије како би узнемирили целокупну јавност.

Посланица Демократске странке Александра Јерков је раније изјавила за да их је у Попонцима (код Пећинаца) један човек напао, отео телефон заменику председника ДС Игору Салаку и бацио га у јарак.     Она тврди да је у Пећинцима на делу „јавно гласање” и да испред бирачког места или на самом месту, члан бирацког одбора из СНС „надгледа како људи гласају”. Јерков каже и да су из ДС позвали полицију, пријавили напад и повреду тајности гласања.

Начелник Полицијске управе Сремска Митровица Ђура Мандић изјавио је да су нетачне тврдње Нове странке да је одбијено да се пошаље патрола полиције на бирачко место 25 у Сремским Михаљевцима након пријаве.

„Истине ради, одмах по позиву представнице Нове странке полицијска патрола је изашла на терен, али на лицу места није затекла особу, која ју је наводно напала” рекао је Мандић, наведено је у саопштењу.

Додаје и да је, такође, полицији и секретар изборне комисије у Пећинцима пријавио управо ту представницу Нове странке да је напала једну особу на бирачком месту у Сремским Михаљевцима и наводи да је о тим догађајима одмах обавештен надлежни тужилац.

„Такође, неистините су и тврдње да је начелник Полицијске станице Пећинци упутио псовке путем телефона њему напознатој особи, која се представила као секретар Нове странке, а која је од њега тражила информације о догађају који је пријављен полицији. Он је ту особу упутио на надлежне организационе јединице у Министарству унутрашњих послова, које су задужене за давање званичних информација, без икаквих погрдних речи” истиче Мандић.

Посматрачка мисија ЦРТЕ одлучила је да, како каже у саопштењу, из безбедносних разлога прекине посматрање данашњих ванредних локалних избора у Пећинцима које је посматрала изван бирачких места.

У саопштењу се указује да је непозната група мушкараца почела у Пећинцима да прати чланове ЦРТА мобилних тимова, због чега је ЦРТА ово пријавила полицији. 

Е. Д.

ПС: Малтретирање од стране функционера ДС

Општински одбор Покрета социјалиста Пећинци осудио је јуче „малтретирање грађана на бирачком месту у Попинцима у коме су учествовали функционери Демократске странке предвођени Горданом Чомић и Александром Јерков”.

Како се у саопштењу каже то је незапамћен пример ометања изборног процеса и најгрубље кршење основних права грађана.

Тања Фајон забринута

Посланица у Европском парламенту Тања Фајон изјавила је да је забринута због, како тврди „насиља или недемократске” атмосфере која прати локалне изборе у Србији.

Она је то написала на свом Твитеру и позвала на одржавање избора на миран начин, јер је то, како је оценила „у интересу свих”.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести