СНС Шабац: По Зеленовићу су симболи зла слобода говора

ШАБАЦ: Градски одбор Српске напредне странке Шабац данас је саопштио да је запрепашћен ''беспризорним покушајем'' председника странке Заједно за Србију Небојше Зеленовића ''да заменом теза себе представи као жртву тобожњег вербалног деликта''.
sns logo, SNS
Фото: СНС

''Бивши градоначелник Шапца је у Тужилаштву саслушан по основу кривичне пријаве која је против њега поднета још 2019. године због истицања нацистичких симбола на друштвеној мрежи Твитер, што је кажњиво законом. И то не само у Србији, већ и широм Европе. И то је једина истина!'', наводе из ГО СНС Шабац.

Реагујући на данашње саопштење ЗЗС у којем се наводи да је Зеленовић саслушан због твита, у којем је ''изнео своју озбиљну и дубоку забринутост за стање грађанских и политичких права у нашој земљи'', из шабачког СНС поручују да је ''степен манипулације којој је бивши градоначелник Шапца склон, познат не само његовим суграђанима, већ и широм Србије''.

''Први осуђени градоначелник у историји наше земље због ненаменског трошења новца из буџета града, сада игра улогу борца за пристојну и слободну Србију'', додају из ГО СНС Шабац.

''Из тог разлога веома смо забринути да један политичар у Србији, земљи која је запамтила нацистичке злочине, промовисање симбола зла посматра као слободу говора. Могао би Небојша Зеленовић да пита своје партнере из Немачке са којима у последње време често другује и, како тврди, разговара о екологији, шта они мисле како се у њиховој држави гледа на нацистички кукасти крст и да ли би иједан тамошњи политичар ''свастику'' употребио ''у оквиру политичке делатности и борбе коју он води', додају из СНС.

Небојша Зеленовић је, како се додаје, ''прећутао и да је чланове СНС у поменутом твиту поистоветио са члановима Национал-социјалистичке партије Немачке Адолфа Хитлера''.

''То смо видели током маратонског изборног процеса у Шапцу који је, управо Зеленовић, претворио у циркус: формирао је своју изборну комисију, мењао изборна правила усред изборне трке, уклањао са места председника бирачких одбора представнике СНС-а, а било је ту и предлога да се представници напредњака дрогирају лексилијумом сипаним у сок или кафу. То је за Небојшу Зеленовића пристојна и слободна Србија'', наводе из СНС.

''Сумњамо, ипак, да се иза овог очајничког крика Небојше Зеленовића крије нешто друго. Сматрамо да се бивши градоначелник уплашио, јер је постао свестан да његова дугогодишња непочинства напокон долазе пред надлежне органе. Јер, бивши градоначелник Шапца најбоље зна за шта га још могу позвати истражитељи'', додају из СНС-а.

Народни посланик Скупштини Србије и повереник ГО СНС у Шапцу Бобан Бирманчевић је после објаве ЗЗС о саслушању Зеленовића саопштио да сви учесници политичког живота морају да сносе одговорност за своја дела, али и за своје речи, па да тако не чуди што је и Зеленовић коначно позван на одговорност због својих вербалних испада.

''Подсећам да је Српску напредну странку, највећу политичку организацију у Србији, упоредио са злогласном Национал-социјалистичком партијом Немачке, чиме је све чланове Српске напредне странке ставио у исти кош са зликовачким режимом. Лично сам тада против њега, поднео кривичну пријаву, а кап која је прелила чашу били су кукасти крстови које је цртао на друштвеним мрежама'', поручио је Бирманчевић.

Додао је да као директни учесник свих политичких догађаја у Шапцу у последњој деценији, осећа дужност да подсети грађање Србије и Шапца да је бившием шабачком градоначелнику правосуђе независно само уколико процесуира његове политичке неистомишљенике и допушта му да бесконачно понавља изборни процес, да су му изборни услови фер и одговарајући само уколико он побеђује.

Такође, додаје Бирманчевић, Зеленовић прећуткује да је његов активиста из Варне пред Тужилаштвом у Шапцу признао дело куповине гласова само да би заштитио њега, као тадашњег градоначелника, као и да Зеленовић прећуткује да је застарео случај када је осуђен због махинација са буџетом града за пет милиона евра, што је открила Државна ревизорска институција.

Раније је из ЗЗС саопштено да је Зеленовић данас у шабачком тужилаштву саслушаван због поруке на друштвеној мрежи Твитер у којој је упоредио број чланова СНС-а, СПС-а, Савеза комуниста Југославије и Националсоцијалистичке партије Немачке, саопштено је из ЗЗС.

"Они мене данас, у трећој деценији 21. века, овде, усред Шапца, ислеђују за вербални деликт! Ја сам председник странке и овај твит сам написао у оквиру своје политичке борбе коју водим да сви ми, грађани и грађанке Србије, живимо у слободној земљи, укључујући и тужиоце овог Основног јавног тужилаштва у Шапцу", казао је, поред осталог, Зеленовић, како је саопштено из ЗЗС.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести