Шпанија: Не отварамо канцеларију у Приштини

МАДРИД: Шпанија не планира да отвори канцеларију у Приштини, како су то недавно објавили албански медији, саопштило је Министарство спољних послова те земље, истичући да је став Мадрида о непризнавању самопрокламоване независности Косова непромењен.
Spanija
Фото: FoNet

Став Шпаније о непризнавању декларације о независности, коју је Приштина усвојила 2008. године, није се променио и неће се променити уколико се то питање не реши дијалогом Београда и Приштине, наводи се у одговoру Министарства порталу Косово онлајн.

Додаје се да Мадрид у том смислу поновно покретање дијалога сматра добром вешћу.

Из шпанског Министарства оцењују да је непоходно да се искористи тренутак и да се покуша да се постигне споразум прихватљив за обе стране, уз поштовање међународног права.

Да бисмо постигли овај циљ имамо господина (шефа дипломатије ЕУ Жозепа) Бореља, који је веома заинтересован да помогне у решавању сукоба и специјалног представника ЕУ (за дијалог Београда и Приштине) Мирослава Лајчака, кога у потпуности подржавамо. Спремни смо да сарађујемо, колико год можемо у овим напорима, јер је приоритет Шпаније политичка стабилност и економски просперитет Балкана, наводе из Министарства спољних послова Шпаније.

Приштински портал Demokracia.com објавио је претходно да ће Шпанија ускоро отворити канцеларију за везу у Приштини.

Позивајући се на своје дипломатске изворе у Бриселу, портал тврди да је Шпанија већ донела ту одлуку, као и да је бивши шпански министар спољних послова Жозеп Борељ, сада задужен за спољну политику ЕУ, "одиграо кључну улогу у овом кораку".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести