Србија има границе признате у УН, једино нас то интересује

ДЕСПОТОВАЦ: Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да Србија има своје међународно признате границе у УН, које укључују и КиМ и да је то једина наша политика, као и да нас не интересује ништа што припада некој другој земљи.
vucic1
Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

"Једино нас интересује да чувамо своје и да радимо и боримо се за свој народ", рекао је Вучић за Пинк одговарајући на питање како коментарише то што је Бакир Изетбеговић изјавио да је Александар Вулин у свом говору пре неколико дана причао о обједињавању српског света и да је Изетбеговић то назвао великом Србијом и поруцио председнику Србије да не дозвољава убудуће такве изјаве српских званичника.

"Нисам неко ко жели да запуши уста било коме, то може да ради Бакир или неко други, Вулин је мој пријатељ и са њим се не слажем у неким стварима. То је био његов страначки скуп. Ја сам одржао миран и одговоран говор, а Вулин је имао свој говор који се претпостављам више допао већем делу Србије", рекао је Вучић.

Нагласио је да Србија има своје границе које су међународно признате у УН и да су то једине границе које нас интересују, рацучањући и КиМ као део Србије у складу са Резолуцијом 1244.

"То нећу да понављам нити да се извињавам никоме више и никада више. Они то раде намерно, да би говорили како ми производимо нестабилност, иако су они ти који производе нестабилност, јер супротно Дејтону свакога дана говоре о укидању Републике Српске и да не причам о правима нашег народа у другим земљама реигона", навео је Вучић.

Вулин је говорио оно што он мисли на свом странчком скупу, казао је Вучић и додао да треба Вулина питати о томе.

"Србија има међународно признате границе у УН, то је наша политика и не интересује нас ништа што припада некој другој земљи, једино нас интересује да чувамо своје и да радимо и боримо се за свој народ", поручио је Вучић.

Борићемо се ако дође до лобирања за признање

Александар Вучић најавио је да ће Србија да се супротстави ако дође до новог лобирања за признање самопроглашене независности Косова.

Вучић је на питање о најави председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана да ће појачати лобирање за независност тзв. Косова, рекао за тв Пинк да је то реално, јер је Турска велесила, а Ердоган велики лидер.

„Покушаћу да разговарам са њим. До 1. септембра, према Вашингтонском споразуму обе стране имају обавезу да нема лобирања за признање ни отпризнавање. Ако од 1. септембра, или можда пре тога, крену у акцију признавања ми ћемо се томе супроставити“, нагласио је он.

Вучић је истакао да је Турска велика сила, да је он у поређењу са Ердоганом мали и занемарљив, али је подвукао да Србија није толико мала да не би покушала да се супростави.

„Србија штити своје. Ово није турско, припада Србији. Нама остаје једино да се боримо за своју земљу и свој народа. Он је много моћан, а ми нисмо, али верујем да ће мало ублажити свој став“, рекао је Вучић.

Истакао је да Србија нема алтернативу него да се бори за своју земљу.

"Видећете да нисмо онолико мали колико ја понекад говорим“, поручио је председник.

Држава иде напред, тајкунима иде теже

Александар Вучић рекао је да држава напредује, а да тајкунима, који су "живели на грбачи народа" иде све теже.

Вучић је замољен да прокоментарише писање појединих медија да се откупом права за Премијер лигу "ради на рушењу демократије", за тв Пинк иронично приметио да је тачно да седи са газдама великих енглеских фудбалских клубова и разговара како да сруше Шолака и Ђиласа.

"Они су бастиља демократије, познати у свету да су чувари бакље слободе, а ми зли, они зли фудбалери, а ја зли политичар, који смо се договорили нешто против њих. Када дођете до таквих закључака јасно је чиме се баве“, казао је он.

Рекао је да тај део политичке сцене ради по систему „ако прође да контролишемо нешто супер, ако не прође, ако неко други победи у утакмици, а посебно неко са државним власништвом, онда та предузећа треба да се ставе на стуб срама“.

Вучић је казао да је цена права за пренос Премијер лиге била висока, а не зна тачну цифру, јер су Шолакови медији у првом кругу понудили више пара.

„Понудили су више пара у првом кругу, а у другом нису па им је пропао бизнис“, казао је он.

Вучић је истакао да држава иде напред, а тајкунима који желе да живе "на грбачи народа" иде теже.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести