Србији су ултиматуми могли да се севирају некада, данас не

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да не очекује да на састанку представника Београда и Приштине у Вашингтону нашој делегацији буду постављени ултиматуми јер, како је истакла, Србија данас није у позицији да јој било ко даје ултиматуме.
brnabic
Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ Slobodan Miljevic/ bs

О ултиматуму нема речи. Србија данас није у таквој позицији да јој било ко даје ултуматуме, председник Србије Александар Вучић није државник те врсте. Србији су могли да се сервирају ултиматуми некада, данас свакако не. И то знају и поштују сви страни државници и лидери у иностранству, рекла је Брнабић гостујући на Пинку.

Истакла је да Србија има јако коректне односе са САД, са администрацијом председника САД Доналда Трампа.

Ми стварно имамо бољу комуникацију, бољу него што смо имали у претходних неколико деценија са администрацијом у Вашингтону, тако да не ултиматуме не очекујем. Александар Вучић није човек коме се сервирају ултиматуми, али очекујемо изузетно тешке разговоре, рекла је Брнабић и додала да је наша делегација отишла у Вашингтон изузетно спремна.

Јеремић и Тадић нису учинили ништа у вези с питањем КиМ

Ана Брнабић изјавила је да представници појединих опозиционих странака не би требало да коментаришу решавање питања Косова и Метохије, истичући да док су били на власти нису показали одговорност, нити допринели да се нека од питања реше.

Упитана да прокоментарише критике Вука Јеремића да "екипа која долази на власт" није спремна да се носи са проблемима око Косова и Метохије, премијерка је гостујући на Тв Пинк рекла да је за време док је он био министар спољних послова та тема пребачена из УН на преговоре у ЕУ.

Видели смо како је тадашња власт реаговала кад је Косово прогласило независност, колико су се борили да неке земље не признају Косово, како су реаговали када су паљене наше цркве и манастри и наша културна баштина, до тога да су на тако један опуштен начин схватали све то, рекла је Брнабић.

Истиче и да је тадашњи председник Борис Тадић отпутовао у другу земљу и обратио се грађанима из иностранства, а да није било ништа важније од тога да председник у ноћи самопроглашене независности буде у Србији.

То говори о односу према Србији, Косову и Метохији, рекла је Брнабић.

Навела је да се нису потрудили ни да провере да ли су неке земље заиста признале Косово и Метохију онда када је Приштина то објавила.

Тако данас имамо ситуацију да најмање пет земаља не може да нађе папир и докажу да ли су су тада признале независност Косова, рекла је.

Истиче да је Вук Јеремић остварио међународну каријеру и да га је једино то занимало, а не да учини нешто за грађана своје земље.

Молила бих га да се сада не бави Косовом више, рекла је премијерка.

Наставићемо да бринемо о Србима ма где живели

Без мирног и стабилног региона нема просперитетне Србије, а сви у региону треба да разумеју да без мирног и стабилног региона нема просперитета ни у Црној Гори ни у БиХ, рекла је Брнабић.

Она је навела да земље региона треба да се одвоје од враћања у прошлост и да гледају у будућност, те да ће Србија наставити да брине о Србима ма где живели.

Брнабић је на ТВ Пинк, поводом оптужби да се Београд меша у унутрашња питања у Црној Гори и БиХ, рекла да је циљ политике Београда већ послеђњих седам, осам година бољи живот грађана Србије, те да ће Србија и даље бринути о Србима ма где живели.

Да би наши грађани живели боље потребан нам је миран и стабилан регион, јер без тога неће бити довољно страних инвеститора, јефтиних кредита за наше привреднике и грађане, неће бити довољно новца за изградњу инфраструктуре која нам је потребна, каже Брнабић.

Поводом резултата избора у Црној Гори и изјаве хрватског члана Председништва БиХ Жељка Комшића да је после парламентарних избора у Црној Гори "пробуђен великосрпски пројекат који настоји да повеже Београд, Бањалуку и Подгорицу",

Брнабић је рекла да Београд свакако жели да помаже и Бањалуку, Подгорицу, Сарајево и Тирану и да чини све за повезивање региона и да је то интенција Београда за коју каже да није скривена.

Улажемо огроман новац у повезивање региона, у рецимо, аутопут до Сарајева из два правца. То је добро за све грађане који живе у региону без обзира да ли су муслимани, католици или православци. Не треба да се извинајвамо што бринемо о Србима у Црној Гори и БиХ, не радимо ништа што нисмо већ урадили у Србији, навела је Брнабић.

Тако је навела Српску кућу у Подгорци, али и враћање куће Бана Јелачића хрватској заједници у Србији и улагање Београда у њену обнову и присуство Александра Вучића на отварању.

Не видим зашто је тим људима проблем да Београд брине о Србима да ли они живели у БиХ, Црној Гори и Северној Македонији. Тако се исто понашамо и у нашој кући. Оно што је дозвољено њима не сме никако ваљда бити дозвољено Србији и Србима. То су неки други проблеми, рекла је Брнабић.

Мило оптужбама црта мету на чело Вучићу

Председница Владе Србије каже да су оптужбе Мила Ђукановића да је председник Србије Александар Вучић крив за његов изборни пораз у Црној Гори цртање мете на чело Вучићу.

То морамо јасно да кажемо, јер ако се сутра било шта деси да се људи који су то радили не праве луди,као што су се неки медији правили луди када се то десило у Србији, нажалост, Зорану Ђинђићу, тада премијеру, рекла је Брнабић на ТВ Пинк.

Брнабић каже да је јуче било "Мило и Вучић", "а сада је Вучић срушио тог предивног човека".

Тај предивни човек је до јуче био кум балкански, мафијашки кум. То су они причали о том човеку, ми нисмо причали ни једно ни друго, ни званични Београд, ни председник Србије, ни премијерка. Нико то није причао, него ти медији којима је данас тај исти Мило најсветлији пример демократије, рекла је Брнабић.

Навела је да је та неодговорност дела медија у Србији невероватна, да су исти медији, исте новине и иста телевизија који су до јуче причали "Мило Вучић" данас причају како је Вучић срушио тог дивног човека.

Је л` су најбољи пријатељи и браћа или су најгори непирјатељи? Притом, Вучић све то време ниједну једину реч не говори, каже Брнабић.

Сматра да, према резултатима избора у Црној Гори, грађани региона неће да буду таоци политике 90-тих година 20. века и да јој је због тога изузетно драго, те да они хоће да причају о економији, о аутопутевима, школама, болницама, просечној плати, стопи незапослености, о будућности за њихову децу.

Зато гласају против тих људи, додала је Брнабић.

Навела је да је тема економија, те да ако је Вучић у праву зато што се бори за стандард грађана, онда гласачи у свим другим земљама желе да се и њихови лидери боре за стандард грађана.

Није то великосрпска агресија, није то Вучић, то је здрав разум. То што ви не можете грађанима да објасните па вам је Вучић крив, у реду, али то јесте, посебно кад долази од неког као што је Мило Ђукановић, цртање мете на чело Вучићу, навела је Брнабић.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести