Сребреница, део сарадње Србије са судом у Хагу

БРИСЕЛ: Приступни преговори Србије у поглављу које се односи на правосуђе и фундаментална права обухватају и обавезу пуне сарадње са Трибулом у Хагу и Међународним механизмом за кривичне судове, речено је Тањугу у Бриселу.
evropska komisija
Фото: Tanjug (video)

После навода медија у региону да ЕУ намеће ”још један услов” на путу Србије ка чланству, Тањуг је од Европске комисије затражио и званичан одговор да ли је признавње геноцида у Сребреници ”нови услов” за Београд.

У писаном саопштењу из ЕУ подсећају да је Србија отворила преговоре о правосуђу и фундаменталним правима и то у јулу 2016. године. 

”Као део тог процеса Србија мора да у потпуности сарађује са Трибуналом у Хагу, што подразумева пуну примену пресуда и одлука, као и са Међународним механизмом за ктивичне судове. На земљама чланицама ће тек бити да одлучују да ли је то и испуњено”, изјавио је за Тањуг портпарол ЕУ.

Одговарајући Тањугу портпарол ЕУ подсећа и на јучерашњу поруку шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини и комесара Јоханеса Хана да се Сребренице треба сећати као ”једног од најцрњих момената модрене европске историје”, а да су ”јачање мира и трајно помирења кључни императви ЕУ процеса”.

”Трајног помирење није могуће без искреног препозвња заоставштне прошлости”, закључује портпарол ЕУ.

Служен парастос Србима погинулим на Петровдан 92.

На Залазју, код Сребренице, данас је служен парастос код спомен-костурнице за 69 страдалих Срба у два последња рата, убијених на данашњи дан 1992. 

Начелник Општине Сребреница Младен Грујичић рекао је да је порука са Залазја иста као и претходних година, само се бројка мења, а то је "27 година од злочина без казне" у Залазју и да породице настрадалих још чекају и траже истину и правду.

"Сребреница је напуштена када је реч о српским жртвама. Нико није осуђен за злочине над сребреничким Србима у Хашком трибуналу, и то је разлог зашто не верујемо у рад међународног, али и Суда БиХ", поручио је Грујичић.

Он је упитао ко је побио више од 1.000 људи - Срба из Сребренице и Братунца, те констатује да, уколико неко буде осуђен због тога, онда ће се видети да у Поточарима нису сахрањени цивили, него бошњачки војници који су починили злочин овде у српском селу Залазје и бројним селима око Сребренице и Братунца.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести