Српска ће ускоро размотрити излазак из Оружаних снага БиХ

БАЊАЛУКА: Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик изјавио је данас да ће Република Српска (РС), после формирања косовске војске, испитати могућности за излазак из споразума који је предвидео стварање Оружаних снага Босне и Херцеговине, преноси Фена.
dodik, tanjug arhiva
Фото: Milorad Dodik, foto: Tanjug, arhiva

Додик, бивши председник РС, подсетио је да су представници РС били "присиљени на одустајање од Војске РС" и да су "под бруталним притиском на РС формиране Оружане снаге БиХ", и истакао да се истовремено Косову даје право да формира своју војску и да један део међународних снага стоји иза тога.

"Ово ће бити прилика да ми, у оквиру Анекса један Б Дејтонског споразума размотримо наше учешће у споразуму о формирању Оружаних снага БиХ, и РС ће то урадити у најскорије време. Путем надлежних институција испитаћемо могућности за излазак из тог споразума који је предвидео стварање Оружаних снага БиХ", рекао је Додик.

Он је оценио и да Оружане снаге БиХ не служе интересима народа у БиХ, већ потребама НАТО-а.

Додик је претходно изјавио да је усвајање сета закона којима се иницира успоставјање тзв. војске Косова, директан удар на мир и стабилност не само Србије већ целог региона, и то никако не може бити добра вест, ни за Републику Српску, ни за БиХ. 

"Успостављање војске самопроглашеног Косова озбиљан је ударац и међународној заједници која посматра како један парламент самопроглашене државе крши резолуције Савета безбедности УН, кршећи све норме међународног права", рекао је Додик, пренела је РТРС позивајући се на Срну.

Он је нагласио да је због мира и стабилности у целом региону неопходно да се тим поводом у најскорије време огласи и Савет безбедности УН, тело које је и донело Резолуцију 1244, према којој је једина дозвољена војна сила на Косову Кфор.

"Верујемо да ће власти државе Србије својом мудром политиком успети да сачувају мир у својој јужној покрајини који је сигурно пољуљан данашњом одлуком власти у Приштини", навео је председавајући Председништва БиХ.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести