Српска листа предала листу за парламентарне изборе на КиМ

ПРИШТИНА: Српска листа предала је данас Централној изборној комисији у Приштини списак кандидата за посланике будућег сазива скупштине привремених институција самоуправе на Косову и Метохији.
Srpska lista predala listu za izbore na KiM Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Председник Српске листе Славко Симић изјавио је да је циљ учешћа Српске листе на предстојећим ванредним изборима на Косову и Метохији бољи живот Срба у покрајини и да су кандидати за посланике на овој листи кредибилни људи са ауторитетом. 

Симић је изјавио новинарима да је циљ учешћа на изборима спроводење идеје јединствене политике, јединствено политичко деловање кроз централне приштинске институције како би побољшали живот Срба на Косову и Метохији. 

"Желимо да створимо позитивну климу како би спречили да се против српског народа говори језиком мржње, језиком претњи и уцена. Сигуран сам да смо због тога предложили листу кандидата који су храбри, одлучни, људи који заиста желе да заштите националне интересе на КиМ,"- рекао је он. 

Симић је истакао да је сигуран да је Српска листа као национална листа окупила око себе квалитетне и кредибилне људе који ће градити партнерски и конструктиван однос са свима у Приштини и људе који ће бити покретачка снага за формирање Заједнице српских општина и осталих процеса који су у застоју. 

"Нажалост и на овим парламентарним изборима потврдиле су учешће и неке минорне странке које су ушле у процес због личног интереса и сигуран сам да те политичке странке наносе несагледиву штету на јединство српског народа и наносе штету Србима који живе у доста сложеним временима и околностима,”- додао је он. 

"Надам се да ће грађани препознати озбиљност, организованост Српске листе која ће једино заступати српске националне интересе и заштитити виталне интересе Срба који живе на КиМ и Срба који су расељени,”- нагласио је председник Српске листе. 

Људи који су данас самном на листи су они који имају кредибилитет и ауторитет и људи који се воде принципом да је српски национални интерес и опстанак нашег народа на КиМ изнад и врхунски интерес и таквим људима је место у Српској листи, истакао је Симић. 

"Претходних дана сам разговарао са скоро свим представницима српских странака и грађанских иницијатива и верујте да ми је жао што од тих људи нисам чуо идеју како да покренемо процес формирања ЗСО, идеју како да економски ојачамо општине са српском већином и од тих људи нисам чуо идеју како да расељене вратимо на КиМ,”- казао је он. 

То су политичке странке, рекао је Симић, које имају личне интересе и зато желе да наступе на изборима, а прво питање које сам чуо од њих јесу финансије, пројекти и слично зато ми је жао што сам уопште губио време да разговарам са таквим људима. 

"Постоји пуно техничких проблема који су присутни, пре свега Српска листа као политички субјект има право да делегира чланове општинских изборних комисија док је ЦИК у служби политике јер су на многим местима предложени људи који нису у странкама које су парламентарне и ту постоји озбиљан пропуст. Ту мислим на неке политичке партије Срба”, додао је Симић. 

Симић, који је први на листи на којој је двадесет кандидата из свих крајева Косова и Метохије, заједно је са кандидатима за посланике потврдио у ЦИК-у учешће политичке партије Српска листа на предстојећим парламентарним изборима. 

На листи су, исим Славка Симица, Миљана Николиц, Зоран Мојсиловиц, Јасмина Дедиц, Игор Симић, Бранимир Стојановић, Милош Перовић, Срђан Поповић, Верица Цхеранић, Саша Милошевиц, Саша Милосавqевиц, Јасмина Живковиц, Јелена Бонтиц Срдан Митровиц, Сретен Ивановић, Снежана Караџић, Винка Радосављевић, Бранислав Здравковић, Бранкица Ничић и Драган Данчетовић.

Српска листа је недавно регистрована као политичка партија, а Симић је раније изјавио да ће њени кандидати безрезервно штитити интересе Срба на Косову и Метохији.

Иначе ЦИК је саопштио да је рок за пријаву странака за уцешће на изборима 11. јуна померен до 19. маја у поноћ.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести