ССП у Новом Саду представио иницијативу за алиментациони фонд

НОВИ САД: Странка слободе и правде данас је у Новом Саду грађанима представила иницијативу о законском предлогу којим би се успоставо алиментациони фонд који би, како је рекао председник странке Драган Ђилас, самохраним родитељима обезбедио финансијску сигурност.
2
Фото: Танјуг/ Јарослав Пап

Он је изнео податак да у Србији, према проценама, има 300 хиљада самохраних родитеља и да им је финансијска сигурност за децу суштински проблем.

"Сва деца морају да буду сигурна и сва деца морају безбрижно да одрастају, а самохрани родитељи да знају да такође нису сами и да држава о њима брине", навео је Ђилас.

Он је додао да се њихова идеја заснива на искуствима из света и да предвиђа гаранцију финансијских средства за оног родитеља са којим деца остају да живе.

"Нашс модел је једноставан: људи се договоре на почетку, ако се не договоре постоји минимални износ који држава плаћа", рекао је Ђилас.

Предлог Странке слободе и правде је да се успостави државни фонд који би пружао сигурност и заштиту самохраним родитељима и њиховој деци у вези са редовном и сигурном исплатом алиментације.

Фонд би функционисао тако што би вршио исплату издржавања до одређеног максималног износа ако издржавалац не плаћа, а водио би поступак и против несавесног родитеља.

Новац из алиментационог фонда исплаћивао би се од момента подношења бракоразводне парнице, а сума би била око 12.000 динара, предлаже ССП.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести