Шта ће све бити приказано у Батајници

БЕОГРАД:  Приказ способности Војске Србије "Слобода 2019" на војном аеродрому "Пуковник пилот Миленко Павловић" у Батајници изводи се данас поводом обележавања 75. годишнице ослобођења Београда у Другом светском рату, у присуству председника Србије Александра Вучића и премијера Русије Дмитрија Медведева, који борави у званичној посети нашој земљи.
Prikaz sposobnosti Vojske srbije "Sloboda 2019" Foto: Tanjug/video
Фото: Приказ способности Војске србије "Слобода 2019" Фото: Танјуг/видео

Долазак руског премијера и српског председника на приказ ''Слобода 2019" прати велики број новинара, домаћин и руских, и званица из јавног живота.На аеродрому су постављена три хеликоптера Ми-17 и један "Ербасов" Х-145М, као и тенк Т-72.

Вучић и Медведев проћи ће кроз црвени тепих који је постављен до бине, одакле ће пратити вежбу, а поред црвеног тепиха постављена је и Гарда Војске Србије.

Приказу војне вежбе присуствују српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница српског парламента Маја Гојковић, премијерка Ана Брнабић, министри у Влади Србије, посланици, директор БИА Братислав Гашић, представници Скупштине града Београда.

На приказу ће моћи да се види савремено наоружање и војна опрема Србије али Руске Федерације, коју је добила српска војска.Приказ садржи две целине - динамички део и дефиле јединица.

У динамичком делу приказа биће представљене способности дела јединице специјалне бригаде и копнене војске наоружане и опремљене најсавременијим наоружањем и опремом по пројекту "1500 +" и донираним средствима из РФ, као и спобосности јединица ратног ваздухопловства и противваздушне одбране.

Након динамичког дела, наступиће пешадијски и моторизовани ешелон који ће надлетати ваздухопловни ешелон.На приказу је ангажовано више од 2.400 припадника МУП и ВЈ, преко 100 борбених и неборбених возила и борбених система и преко 25 ваздухоплова.

Пред почетак приказа биће одржан дочек председника Србије Александар Вучића и високог гостаиз Русије, премијера Дмитрија Медведева, а након тога следи динамички део приказа.

Он садржи препад на терористе у објектима инфраструктуре, уништавање терористичке групе упадом у објекте, борбено трагање и спасавање, ваздухопловна ватрена подршка јединицама копнене војске, приказ оперативних способности ловачке авијације.

Дефиле јединица подразумева пешадијски, моторизовани и ваздухопловни ешелон.Након тога ће уследити постројавање јединица и оцена приказа од стране председника Србије.

У приказу ће учествовати и авиони МИГ 29 и хеликоптер Х - 145 М, хеликоптер Гама, Супер галеб г4, Орао...Од борбених возила учествоваће Лазар-3, ХММW В борбено возило, Нора, Милош.

Од наоружања РФ учествују хеликиптер Ми-35, тенк Т-72.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести