Шта се стварно догодило испред зграде Амбасаде Србије у Бриселу

БЕОГРАД, БРИСЕЛ: Странка слободе и правде саопштила је данас да је особље Амбасаде Србије у Бриселу "напало српске студенте", који су, како наводе, мирно протествовали испред Амбасаде. каже, мирно протестовали и тражили слободу, истину и правду.
brisel_amb-srb_snimak
Фото: Танјуг (Видео)

Догађај се, иначе, одиграо у среду, а према видео снимку, који је објављен на појединим порталима, види се да је особље амбасаде заиста изашло испред зграде на тротоар, али је само упозорило студенте, без примене било какве силе, да не смеју непријављено да протестују и да снимају испред дипломатског представништва и упутило их да пређу на другу страну улице и да не каче транспаренте на улазну капију.

Студенти су, иначе, имали намеру и да се "сликају испред амбасаде" и тако, како су навели, пошаљу поруке "подршке пријатељима и породици у земљи".

У институцијама ЕУ у Бриселу и дипломатско конзуларним представништвима, међутим, забрањено је сликање, чак и акредитованим новинарима, ако су камере окренуте директно на улаз зграде.

Такође, према белгијским законима, сви протести, поготово они испред званичних зграда институција или дипломатских представништава земаља, морају бити пријављени полицији, а у складу са тим, полиција обезбеђује место на коме се протести дешавају.

Како ово окупљање није било пријављено, није било ни полиције која прати протесте, а Амбасада Србије у Бриселу нема стално полицијско обезбеђење, као неке друге амбасаде.

Окупљенима је особље из Амбасаде понудило и помоћ уколико су грађани Србије и ако су због тражења помоћи дошли до државне амбасаде, која је уједно и конзулат.

Локално обезбеђење амбасада има званично ингеренције у оквирима зграде и дворишта, не и изван тога, међутим, недалеко од наше Амбасаде, у истој улици, се налази и Амбасада САД, коју на улици, са обе стране, обезбеђују наоружани маринци, а тротоар испред амбасаде је преграђен бетонским блоковима чиме је грађанима онемогућен пролаз.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести