Стано: Приштина прекршила Бриселски споразуму у случају Тодосијевић

БРИСЕЛ: Портпарол ЕУ Петер Стано изјавио је данас да у случају Ивана Тодосијевића, косовски суд није испоштовао оно што је договорено Бриселским споразумом из 2013. године.
stano
Фото: Танјуг видео

"Споразумом је договорено да Апелациони суд у Приштини успостави панел кога чине већином српске судије када се ради о пресудама у оквиру већинских српских заједница. У овом случају то није испоштовано", изјавио је Стано за Танјуг.

Портпарол ЕУ подсећа Приштину да је Бриселски споразум и даље на снази и да се као "камен темељац за нормализацију односа између између Србије и Косова, не сме кршити".

"ЕУ очекује да обе стране примене све споразуме постигнуте у дијалогу Београда и Приштине. Такође, очекујемо да обе стране конструктивно допринесу постизању свеобухватног, правнообавезујућег споразумо о нормализацији односа", казао је Стано.

Он наводи да је свако порицање или ревизионизам догађаја који су се догодили током сукоба на Западном Балкану деведесетих година, "супротно вредностима ЕУ и пројекту интеграције Западног Балкана у ЕУ".

"Позивамо све да покажу уздржаност из поштовања према жртвама и раде на искреној и истинској процени прошлости. Региону су потребни помирење, стабилност и нормализација односа", закључио је Стано у изјави датој Танјугу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести