Стефановић: Игнорисали пријаве за нестале бебе, сад манипулишу

БЕОГРАД: Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да су припадници бившег режима, а данас дела опозиције, игнорисали пријаве родитеља беба за које се сумња да су нестајале, а највише пријава је било 2004, а данас, каже Стефановић, манипулишу том темом.
stefanovic
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Он је тако реаговао на изјаву Маринике Тепић, потпредседнице Странке слободе и правде Драгана Ðиласа, да је предложени закон који предвиђа новчану надокнаду родитељима несталих беба, уместо да им се обезбеди истина.

"Цена једне нестале бебе у Србији је 10. 000 евра", навела је Тепић како она види закон о новчаној надокнади родитељима и додала да родитељи коју сумњају да су им деца отета не захтевају новчано намирење, већ истрагу и одговорност ,ако се утврди да су њихове сумње оправдане, за све који су им ускратили могућност да буду родитељи.

„Нажалост, ни деца одавно нису света тема једном делу опозиције у Србији, те се у наставку своје трке за скупљањем јефтиних политичких поена данас не либе ни да манипулишу темом несталих беба", констатује тим поводом министар Стефановић у писаној изјави достављеној Тањугу.

Он каже да лекције владајућој коалицији, која, усвајањем Закона о несталим бебама планира да решавање овог питања, које је деценијама гурано под тепих, помери са мртве тачке, држе управо људи који су нас и довели у ову готово безизлазну ситуацију.

"Исти они људи који су немо посматрали пријаве родитеља беба, за које се сумња да су нестајале из породилишта седамдесетих, осамдесетих, дведесетих и надаље, а за шта су несрећни родитељи подносили пријаве у највећем броју 2004. године", истиче министар .

Баш исти ти људи, додаје, који су тада били на власти и имали и своје тужиоце и судије, седели су скрштених руку и сачекали и дозволили да у највећем броју случајева наступи апсолутна застарелост кривичног гоњења у овим случајевима.

"Отуда не морам ни да питам шта је данашњи страначки шеф Маринике Тепић Драган Ðилас урадио када је имао прилику за ове родитеље, шта је њихова Демократска странка урадила и шта је она заједно са тадашњом покрајинском Владом урадила да реши питање несталих беба и зашто нису ништа урадили", каже Стефановић.

Подсећа да и Тепић и Ðилас знају да је то нешто што од Србије тражи Савет Европе и то након доношења пресуде у корист родитеља.

"Слушамо и предлоге маркетиншких трикова којима би се они сигурно послужили да су којим случајем на власти, односно да би требало да фингирамо оптужнице и суђења за ове случајеве, иако унапред знамо да би с обзиром на апсолутну застарелост то било супротно Кривичном законику и да би наравно пало на суду", наводи министар Стефановић и закључује да то ова власт неће радити, јер је, за разлику од бивше, одговорна и бира да тражи истинска решења.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести