Стефановић: Напади на Вучића када покушава немогуће 

БЕОГРАД:  Потпредседник Владе Небојша Стефановић рекао је данас да не разуме нападе људи који су сведоци стања на Косову и Метохију на председника Александра Вучића у тренутку када покушава да избори немогуће, а нису се бунили када је претходна власт чинила све да отежа положај Београда у решавању питања Косова.
Nebojša Stefanovic Foto: Tanjug/video
Фото: Foto: Tanjug/video

„Данас када председник Вучић покушава да избори немогуће, да уради нешто како би помогао српском народу,  он је изложен нападима и то од људи који су сведоци стања. Владика и отац Сава знају колико је Вучић помогао манастире, цркве, грађане, да је чинио све да се помогне да Срби остану на Косову. Не разумем шта је поента тих напада, осим ако није самостално створена политика“, истакао је он на конференцији за штампу.

Рекао је да му се чини да повремено делови СПЦ, поједини људи из цркве, користе сва оружја и оруђа да нападну председника Вучића, иако је учинио толико за наш народ у покрајини, много више од других који се нису бунили када се успостављала административна линија, које су де факто границе, који су изместили решавање питања Косова из УН у ЕУ, иако су знали да у Унији нећемо имати подршку за наше ставове.

„Нису се бунили када су Јеремић, Тадић, Ðилас деловали на начин да смањују наш суверенитет. Тада су ћутали“, нагласио је Стефановић.

Осврнуо се на последњу препирку оца Саве и Српске листе, рекавши да се не ради о било каквом нападу Српске листе, већ да је владика Теодосије потпуно јасно говорио о државној политици за коју нико није заузео став.

"Покушао је да неким аргументима који су чудни, које нисмо чули само од њега, прича како ће спровођењем неке политике доћи до егзодуса Срба. Јесу ли Срби на КиМ безбедни. Да ли је дошло до њиховог прогона са југа, да ли на КиМ има више Срба него пре 15 година", упитао је Стефановић. 

Он каже да се с времена на време пласирају такве врсте политичких прича од оних који не желе да прихвате реалност на терену да је Срба све мање и који су активно учетствовали у томе свим својим деловањем од упућивања питања Међународном суду правде, до премештања решавања из УН на ЕУ, чиме су утицали да се положај Срба у преговорима отежа што више.

Стефановић: Полиција неће дозволити фиктивно пријављивање

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић истакао је данас да држава чини све како би људи који живе у Медвеђи или Бујановцу имали довољно права и економске снаге да не желе да напуштају те општине, али и да неће дозволити фиктивно пријављивање.

Стефановић се, на конференцији за штампу упитан шта полиција чини да се спречи да косовски Албанци све више купују некретнине на југу Србије и тиме мењају демографску слику, рекао да постоји један део наших држављана албанске националности који покушавају да створе лажну слику о њиховом присуству.

„Они не живе у тим општинама, већ на Косову, и покушавају да се пријаве у више општина да би остваривали одређено право гласа на локалу, како би у опстинама стварали илузију већине. Оно што ми предузимамо, што је у нашој надлежности, јесте да омогућимо да сви грађани имају равноправне могућности и права, али то не значи да могу да имају фиктивне адресе“, поручио је он.

Стефановић је рекао да полиција ради на утврђивању да ли неко живи на адреси на којој је пријављен.

„Постоји један део напора да одеђени грађани албанске националности купе део имовине, земље, компанија на територији центалне Србије. Да неко не мисли да се ради о десетинама хљада људи који се тренутно насељавају, то није случај, али то не значи да не постоји интерес да се таквом врстом праксе почне“, казао је он.

Стефановић је нагласио да се не може нико натерати да прода стан и земљу, ако то не желите, и да су напори државе да помогне грађане у сваком делу Србије усмерени на то да свака општина има једнак развој.

„Држава се труди да људи који живе у Медвеђи или Бујановцу имају довољно права, економске снаге да не желе да напуштају ту општину, да се не мења демографска слика, јер је то нека тиха врста етничког чишћења, као што се дешавало на КИМ“, рекао је он.

Казао је да полиција неће дозволити фиктивно пријављивање, те да онај ко је фиктивно пријављен неће моћи да учествје у локалним процесима.

Стефановић незадовољан благом казненом политиком

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изразио је данас незадовољство благом казненом политиком судства и апеловао да судије имају храбрости да донесу теже санкције.

Стефановић је, на конференцији за штампу, рекао да је потребно да се прекршиоци закона, који су хапшени више пута, драстичније кажњавају, односно да се искористи могућност да се изрекне казна колико закон максимално дозвољава, посебно код кривичних дела где има елемената насиља.

"Мислим да би то била снажнија порука. Полиција је често фрустрирана, јер када видите да када неко ко украде десет пута аутомобил добије десет пута благу казну, онда то обесхрабрује“, рекао је он.

Према Стефановићу, није проблем увек у закону, јер закон, на пример, за нелегално ношење оружја предвиђа казну од две до 12 година.

"Још нисам чуо да је неко добио и пет година, а не 12 година затвора. Када први судија буде одлучио да осуди тако неког на пет година, онда ће други размисити да ли ће носити оружје. Међутим, ако се казни благо, наногицама, кућним притвором и условном казном онда то дестимулише полицију“, упозорио је он.

Стефановић је подвукао да треба јачати судове, радити на повећању храбрости судија да донесу теже санкције.

„Џаба рад тужилаштва и полиције ако суд не буде довољно храбар. Суд доноси одлуке како жели јер је независан, али суд мора да има у виду правду, јер је она та због чега постоји суд. Ако грађани не осећају правду, онда се поставља питање да ли судови сврсисходно испуњавају своје обавезе“, рекао је он.

 

 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести