Стефановић: Неко је злоупотребио овлашћења, важно открити ко

БЕОГРАД: Министар одбране Небојша Стефановић изјавио је да је очигледно да је у случају прислушкивања председника Србије Александра Вучића део људи злоупотребио своја овлашћења и функције и истакао да је важно да они буду откривени.
nebojsa stefanovic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

"Важно је да они буду откривени, да се све те чињенице открију и да држава стави тачку на овај случај и покаже да је јача од било кога", рекао је Стефановић у интервјуу за Спутњик.

Истакао је да је важно да тужилаштво ту истрагу заврши до краја и дође до свих релевантних показатеља и доказа јер је, додаје, важно да ово не остане недоречено.

Стефановић је оценио да је апсолутно недопустиво прислушкивање не само председника, него било кога за кога не постоји судски налог, као и то да се један број људи који раде у службама безбедности на такав начин "огреши" о своју функцију.

Додао је да је део тих случајева и сам видео, да му је председник скренуо пажњу и да су разговарали о томе пре годину дана.

"У последњих годину дана било је одређених кадровских промена и у тој служби и у МУП-у и управо због одређених индиција и сумњи, које наравно мора да докаже тужилаштво, и они су ти који ће морати да кажу завршну реч пре суда, односно који ће морати да кажу која су лица обухваћена том истрагом, за која лица постоји довољно доказа и где ћемо имати оптужницу, односно оптужни предлог за било кога од тих људи", рекао је Стефановић.

Навео је да ће на крају суд дати своје коначно мишљење, али да је тужилаштво то које води истрагу и које ће рећи шта се у ствари дешавало, ко је у томе учествовао и да ти људи буду кажњени.

Стефановић је истакао да је важно да се стално води рачуна о томе да се председникова комуникација штити што боље и да све службе безбедности које су за то задужене раде свој посао.

"И не само да оне раде већ и да се трудимо да унапређујемо наше способности, да штитимо не само најважније државне функционере, већ и све друге грађане Србије", навео је Стефановић.

Додао је да је та "трка веома скупа", јер технологија у многим земљама напредује и улаже се огроман новац да имају више капацитета и у офанзивном, и у дефанзивном, и у хибридном деловању.

"Наш посао је да штитимо нашу земљу и од неких могућих уплитања са стране и свих оних који би желели да знају више о томе шта се код нас дешава, односно да информације које не би требало да им буду доступне да их учине себи доступним", рекао је Стефановић.

Он очекује да су надлежне службе предузеле све кораке које је требало да предузму и да је све што је требало да се предузме урађено, те да ћемо имати епилог који о томе говори.

"Не само о последицама, већ и о мерама заштите које су предузете", додао је Стефановић.

На тврдњу да су сви подаци уперени ка специјалној јединици управе криминалистичке полиције и питање за чији рачун су они радили, Стефановић је одговорио да тај посао оставља тужилаштву.

Упитан да ли можда постоје несугласице у врху СНС-а, оценио је да су то медијске спекулације које слуша од оснивања те странке.

"Од 2008. слушамо о сукобима унутар СНС-а, а за то време све те странке које о томе говоре се цепају, деле, не могу да заузму јединствен политички став ни о најпростијим темама, а камоли о важним темама за грађане Србије. И нека они не брину за СНС, она има свог председника, руководство и чланове. Ми се бавимо питањима која су важна за грађане Србије, а они се баве нама", рекао је Стефановић.

То, додао је, говори колико они који о томе говоре нису усмерени на грађане Србије и колико их суштински интересује само долазак на власт.

"Они се баве тиме како могу да некако нашкоде СНС-у, а не да ураде нешто за грађане. Ми смо добро, хвала њима на питању, а они нека се баве темама које су важне за њих", поручио је Стефановић.

На питање да ли очекује да се формира нека државна истражна комисија која би могла да истражи ову аферу, Стефановић је рекао да је то ствар тужилаштва и да не би преузимао њихове надлежности.

"Они имају право да о томе одлуче, односно Народна скупштина, тако да је то посао других државних органа у који се не бих мешао", додао је Стефановић.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести