Стефановић: Заједничким снагама против сајбер криминала

БЕОГРАД: Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас, на састанку министара унутрашњих послова и безбедности на Самиту о Западном Балкану који се одржава у Лондону, да о решености Србије да се бори против сајбер криминала најбоље говоре резултати полиције. 
1
Фото: Tanjug

Он је, како се наводи у саопштењу Министарства, пренео на сесији којом је председавао британски министар за националну безбедност Бен Валас,да је Одељење за борбу против високотехнолошког криминала МУП-а Србије у претходне четири и по године поднело укупно 483 кривичне пријаве за различите врсте кривичних дела из ове области. истовремено, како је рекао од почетка ове године до јула тај број иyноси 52 кривичних пријаве против 61 особе.

Стефановић је навео и да су значајно проширени капацитети овог Одељења, те да је Србија сачинила је и нацрт Националне стратегије и Акционог плана за борбу против високотехнолошког криминала, који ће бити усвојени у септембру“ 

Он је истовремено констатовао да крађе личних података грађана, фалсификовање и злоупотребе платних картица, терористичка пропаганда, сексуална експлоатација деце на интернету и сви остали облици сајбер криминала нису заобишли нити једну земљу, па тако нису ни Србију. 

Србија лидер у уништавању илегалног наоружања

Стефановић је подсетио да се наша земља, када је реч о уништењу илегалног или предатог оружја кроз поступке легализације, позиционирала као лидер у региону, као и да је Министарство унутрашњих послова само у 2017.години уништило више од 18.000 комада оружја, саопштио је МУП.

"Припадници МУП-а су током 2017. поднели око 1.269 кривичних пријава, ухапсили више од 170 особа и одузели 1.881 комад различитих врста ватреног оружја, 24,27 килограма експлозива и 47.727 комада муниције различитог калибра. Са истим трендом смо наставили и у 2018. години. Поднето је 747 кривичних пријава, ухапшене су 54 особе и одузето је 815 комада ватреног оружја, 33.264 комада муниције и 13,3 килограма експлозива", рекао је Стефановић.

Министар је истакао и да Србија у потпуности подржава израду Мапе пута за Западни Балкан, као и француско-немачку иницијативу која ће дефинисати прецизне и прилагођене објективно проверљиве мере и циљеве на плану контроле стрељачког и лаког оружја у циљу свеобухватног спречавања, процесуирања и кривичног гоњења недозвољене трговине и злоупотребе оружја у региону.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести