Странке из РС у кампањи у Београду

БЕОГРАД: Представници два супростављена политичка блока из Републике Српске, из Савеза за побједу и оног окупљеног око председника РС Милорада Додика, данас су изборне активности пренели у Београд конференцијама за новинаре и разговорима са грађанима пореклом из тих крајева. 
Stranke iz RS u kampanji u BGD Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

У РС је у току кампања за изборе у БиХ, за српског члана трочланог председништва БиХ и председника РС, који се одржавају 7. октобра.Тако су функционери странака Савеза за побједу на конференцији за новинаре у Београду навели да они нису опозиција РС, већ власти која, кажу, жели нестабилност. 

Медијима су се обратили потпредседник Српске демократске странке Мирко Шаровић, председник Партије демократског прогреса Борислав Бореновић и председник Народног демократског покрета Драган Чавић.Бореновић је рекао да грађани на изборима бирају између два блока, односно да бирају између њих који заговарају стабилност и економски напредак и Додика који, каже, жели нестабилност.

"Једини који данас у РС нарушава статусна питања која су нам дата Дејтонским мировним сопразумом и који се поиграва са причом око трећег хрватског ентитета је Милорад Додик. Тај човек ради за интересе хрватског народа у БиХ и то није добро", тврди Бореновић.

Он је захвалио председнику Србије Александру Вуцицћу што се, за разлику од некадашњег руководства Србије председника Бориса Тадића и министра спољних послова Вука Јеремића, не меша у изборе.

"Нећу заборавити колико је болно било за све нас 30. септембра 2010. године када председник Тадић долази на митинг СНСД у Добој и сугерише народу РС који треба да буде њхов избор. Након три дана министар Јеремић долази у Бањалуку на митинг СНСД и такође сугерише за кога треба да се гласа", рекао је он.Како је оценио, то није било коректно.Вучић је, каже, показао државнички став, карактер и снагу да буде председник који поштује сваког човека и зато су му изузетно захвални и то поштују код српског лидера.

Чавић се осврнуо на писања медија да "долази (Сергеј) Лавров и да се спрема крвопролиће у Бањалуци", рекавши да се ствара утисак да су они политицка структура која ће одмах по преузимању власти окренути политичке правце."Ми ћемо окренути економске правце, а политичке ћемо држати на прави начин. Ми смо потпуно свесни да је Русија гарант Дејтонског споразума. Свесни смо значаја специјалних веза са Србијом. Са Русијом и Србијом братски, а са осталим државама пријатељски", рекао је Чавић.

Чавић каже да у Србији постоји утисак да је у РС тренутно "најпатриотскија и најодговорнија" управо власт и верује да је разлог томе што грађани немају праву слику. Шаровић каже да они желе да промене власт у РС на демократски начин и да је у основи њиховог програма економски напредак.

Истовремено, потпредседник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић разговарао је са, како је навео, са представницима академске и пословне заједнице у Србији који су пореклом из РС и навео да су они суштински заинетересовани за судбину Републике.

Како је рекао, и у контактима са њима се види да се мора спречити било каква злоупотреба избора да би се у јавности Србије "пласирале информације које би довеле до нових подела код Срба. СЗП је подлегао тим притисцима и сада покушава да у Србији део јавности покрене против актуелног руководства РС што су и почели данас". 

Указао је да РС није створена поделом на партизане и четнике или ове и оне политичке правце већ јединством људи који су поштовали своју војску, председника, владу. . . 

"И просто је невероватно да данас има људи који не воле ни своју Републику, ни свога председника ни своју владу, и извршавају наређена која су договорена у сарајевској чаршији и даље дестабилизују РС и покушавају да тај вирус подела пласирају у Србији", казао је Стевандић који је прерсдник странке Уједињена српска. . 

Разговарао је, истиче, са свесним људима који неподељено подржавају напоре оних који сматрају да је РС неприкосновена и да Бањалука мора и даље да одлучује о својој судбини, а не да се то препусти сарајевском политичком естаблиштемнту и Србима који прихватају да буду лојални том естаблишменту. 

"Ови избори су највећа могућа злоупотреба и шанса људи који кроз изборну тему покушавају да упумпају једну додатну енергију у поделе, раздор и свађе и то је за РС једна нова оспаност са којом ћемо се суочавати вероватно и после избора јер први пут су се појавили лидери који су у овом моменту опозиција, који подржавају напоре међународних фактора и бошњачке јавности, а који желе да РС не може самостално да одлучује већ онако како се други договоре".

Рекао је да ће бити још оваквих састанака у Србији и да се не сме дозволити да било ко, ко је већ затровао односе у РС, то тровање и ту врсту раздора пренесе и у Србију.

"Уосталом, председник Србије је скоро упутио политички шамар свим лидерима који су, чак бојећи се подршке Србије нашем патриотском блоку, оптуживали Србију и Вучића да се меша у изборе па им је он рекао да нападају оне који се стварно мешају, а да не исносе оно за шта не постоје никакви докази".

Како је рекао, те оптужбе су резултат њииховог страха или порука које су им странци наложили да упућују према естаблиштменту Србвије. Стевандић је оценио да руководства Србије и РС сјајно сарађују, да постоји радна, а не атмосфера свађа и подела...

"Надамо се да ће јавност у Србији разумети да не сме да наседне на оно што и данас покушавају конференцијама у Београду лидери СЗП", закључио је Стевандић. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести