Странке косовских Албанаца: Таксе да остану и после избора

ПРИШТИНА: Један од главних изазова за странке које ће после 6. октобра формирати косовску владу биће питање да ли ће укинути или наставити да спроводе мере претходне владе које се односе на таксе од 100 одсто на робу из Србије и БиХ, пише Радио Слободна Европа (РСЕ).
Dijalog Beograd Pristina/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Како се наводи, политичке странке косовских Албанаца „чак ни декларативно“ не помињу да ће суспендовати одлуку претходне Владе о уводењу таксе од 100 одсто, а већина њих наглашава да је за „успостављање реципрочних мера према Србији“.

„Одлука о таксама и даље ће остати на снази уколико Демократска партија Косова (ДПК) после избора добије мандат за формирање Владе“, категоричан је потпредседник ДПК Енвер Хоџај.

Он инсистира на томе да одлука о таксама треба да остане на снази све док Србија, како каже, „не прекине своју агресивну кампању против Косова“.

"Принцип који треба да следи однос Косова према Србији у будућности ће бити принцип реципроцитета“, рекао је Хоџај.

Портпарол Демократског савеза Косова (ДСК) Бесиан Мустафа дели то мишљење и такође се залаже, за "реципрочне мере према Србији" и да се такса може може укинути само под тим условима.

Из Самоопредељења кажу да „не само што реципрочне мере неће бити укинуте, већ ће бити примењен целовит комерцијални, економски и политички реципроцитет према Србији“.

„Такса је нешто, али није све. Такса је неопходна, али није довољна да би се Косово у односу на Србију понашало с интегритетом државе и имало реципрочни однос“, каже Реџеп Сељими, члан руководства покрета Самоопредељење, преноси Косово онлине.

Странка премијера у оставци Рамуша Харадинаја, Алијанса за будуцност Косова (АБК) и у новом мандату, уколико га буде освојила, неће мењати одлуку о таксама коју је увео Харадинај. Потпредседник АБК Ахмет Исуфи рекао је за РСЕ да це та странка „чак и у евентуалну коалицију после ванредних избора“ ући само са оним станкама које подржавају одлуку о таксама од 100 одсто на увоз робе из Србије и БиХ.

Исуфи је поновио добро познат став Рамуша Харадинаја да „таксе неће бити укинуте све док Србија не призна Косово“.

„На крају крајева, Косово има право да брани своје тржиште и властите интересе, а да Србији ни на који начин не дозволи да се кроз експлоатацију косовског тржишта наоружава и лобира против Косова“, рекао је Исуфи за РСЕ на албанском језику.

Косовска влада, која је сада у оставци, одлучила је 21. новембра прошле године да на робу из Србије и БиХ уведе таксе од 100 одсто, као меру одмазде након спречавања Косова да се прикљуци Интерполу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести