Сутра седница Скупштине Војводине: Завршни рачун и извршење прошлогодишњег буџета Војводине

За сутра (26. јун) је заказана 32. седница Скупштине Војводине. Главна тачка седнице је завршни рачун покрајинског буџета за прошлу годину и извештај о његовом извршењу.
skupstina vojvodine
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Пред посланицима ће бити и извештаји о прошлогодишњем раду покрајинских завода за спорт и медицину спорта, педагошког завода, извештај о финансијском пословању и завршни рачун Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима за 2018. годину као и извештај о пословању Туристичке организације Војводине.

Посланици ће донети и покрајинску скупштинску одлуку и о закључивању и извршавању споразума АП Војводине са одговарајућим територијалним заједницама других држава.

Завршни рачуну буџета Војводине и извештај о његовом извршењу за 2018. годину подржао је надлежни Одбор за буџет и финансије Скупштине Војводине. Председник одбора Јован Лазаров је у изјави за „Дневник“ рекао да су ти документи достављен посланицима у законском року и процедури и да сведоче о томе да је Покрајинска влада одговорно, у складу са законом планирала буџет.

Веома је добро и одличан је показатељ за наредни период да су планирани приходи остварени готово 99 одсто и да су уступљени приходи као најбољи показатељи стања привредних активности и запослености на територији АП Војводине премашили 105,89 одсто. – истакао је Лазаров. – Уступљени приходи износе 16 милијарди и 149 милиона динара и више су од планиралих за 5,89 одсто. То нам даје за право да верујемо да ће планираних 17,1 милијарду динара за 2019. годину такође бити премашено – навео је.

Лазаров је додао да у поређењу са 2015. годином уступљени приходи, дакле порез на зараде и порез на добит предузећа у 2018. години су већи за шест милијарди динара 

Подсетимо, покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић је раније рекла за наш лист да је буџет Војводине за 2018. пројектован на нивоу од 73,47 милијарди динара, и да је остварен 71,85 милијарди динара, или 97.8 одсто од планираног обима.

- Извршење, односно расходна страна буџета је износила 67,62 милијарди динара, или 92,04 одсто од плана, што је такође веома добро. У односу на 2017. годину степен извршења је повећан са 88,76 на 92,04 одсто – навела је Смиљка Јовановић и додала да због чињенице да у структури расхода значајан део представљају капиталне намене и улагања, тешко је очекивати да овај степен реализације буџета буде већи, имајући у виду природу тих расхода.

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести