Шварц-Шилинг и Инцко: БиХ примити у ЕУ,одузети статус Србији

БОН: Бивши високи представници у Босни и Херцеговини Кристијан Шварц-Шилинг и Валентин Инцо у писму генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу и председници ЕК Урсули фон дер Лајен, затражили су од Европске комисије да се БиХ "брзо и небирократски" прими у ЕУ, а од НАТО-а гаранције да ће заштитити становништво БиХ, преноси “Дојче веле”.
evropska unija, pixabay
Фото: Pixabay

Такође сматрају и да се Србији "треба одузети статус кандидата за учлањење", позивајући се на првог високог представника у БиХ Карла Билта који је пре неколико дана на Твитеру написао да се Србија својим ставом према Русији "дисквалификује из процеса учлањења", као и да "за земље, које не деле европске вредности, заправо нема места у ЕУ", преноси ДВ.

Позивајући се на актуелну ситуацију у Украјини, наводе да "24. фебруар 2022. године представља црни дан у историји Европе, јер постоји опасност да би оваква агресија на једну суверену државу могла подстакнути "друге диктаторе на сличне кораке" и наводе да их Путинов начин ратовања подсећа на рат у БиХ и артиљеријски терор над становницима Сарајева.

“Милорад Додик и Александар Вучић могли да искористе агресију Русије на Украјину и испровоцирају инциденте или нови рат у БиХ или на Косову", тврде и додају да “Србија и Република Српска нису оствариле своје циљеве из 90-их, те наводе да се стога прибојавају да би се садашња агресија на Украјину могла проширити и на Западни Балкан, првенствено на Босну и Херцеговину и Косово.

У заједничком писму позивају генералног секретара Јенса Столтенберга да пружи “снажне гаранције становништву Босне и Херцеговине да неће бити остављени на цедилу, као пре 30 година" и затражили слање НАТО-трупа на Брчко-коридор и границу БиХ са Србијом, позивајући се на Столтенбергову недавну изјаву када је рекао да Кремљ настоји да “НАТО и ЕУ доведе у ситуацију да пруже мање подршке својим партнерима".

"Зато наш колективни одговор мора бити давање још веће подршке земљама као што су БиХ , Молдавија и Грузија”, изјавио је том приликом Столтенберг.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести