Све чешћи напади на српску одбрамбену индустрију 

БЕОГРАД: Предузећа Групације Одбрамбене индустрије Србије (ОИС), која се баве производњом наоружања и војне опреме и послују већинским државним капиталом, упутила су данас писмо јавности и Министарству одбране због, како кажу, све учесталих напада на ту индустрију у самој Србији.
tenk m-84, Ministarstvo odbrane
Фото: Министарство одбране
У писму се наводи да Групацију ОИС чине фабрике које запошљавају близу 17.000 радника и да са њима сарађује велики број домаћих коопераната који запошљава још најмање 20.000 људи.
 
"Наше фабрике се баве тежишно производњом, а понекад и трговином и пласманом сопствених производа. Око 40 до 45 одсто укупног извоза се уговори директно, а у већем броју случајева, баш као и код наших колега у читавом свету, регистровани трговци проналазе посао на светском тржишту и откупљују наше производе које даље пласирају својим купцима", наводи се у писму.
 
Додаје се да на домаћем тржишту фабрике из Групације ОИС продају производе из сопственог програма војсци и полицији без посредника.
 
"Поводом непрекидних напада на сваки посао који закључимо, на сваки динар који поштено и у складу са законом зарадимо, овим путем желимо да кажемо јавности да ти напади које трпи наша индустрија и наша производња не трпе наше колеге у својим земљама. Сваки наш производ може да буде продат тек ако се утрврди да не иде ни у једну земљу која је под санкцијама УН", наводи се у писму достављеном медијима.
 
Додаје се да су све остале земље тржиште и да се за простор и послове боре са моћнијима и богатијима.
 
"Навикли смо да наше производе са страних тржишта истискују моћни и богати лобисти, али и за нас је новина да нас са тржишта искључују домаћи лобисти и политичари. Обично нас саплићу у иностранству, сада то раде и у Србији", тврди Групација ОИС и поручује:
 
"Ми ћемо поштовати сваку одлуку наше државе, али желимо да нагласимо да ниједна продаја оружја није без друге стране и да никоме не можете продати ни метак да се не јави увређени или уплашени сусед. Ако нам се забрани да послујемо са сваком земљом која на нашем простору нема довољно јак лоби, онда је судбина нас и наших породица веома неизвесна".
EUR/RSD 117.1643
Најновије вести