Свечани дочек за Ердогана, уз Гарду, црвени тепих и плотуне

БЕОГРАД: Председник Александар Вучицћ приредио је данас свечани дочек испред Палате "Србија" за турског председника Реџепа Тајипа Ердогана, који је започео дводневну посету Србији.
t
Фото: Председништво Србије

Председнике су поздравили припадници Гарде Војске Србије, интониране су химне “Боже правде” и “Марш независности”, а у част турског преседника испаљени су почасни плотуни.

Вучић и Ердоган су се, затим, поздравили и са делегацијама две земље, које чине министри у владама Србије и Турске.

Након дочека, председници ће обићи изложбу "Србија и Турска у документима Османског архива и Архива Србије", после чега следи тет-а-тет састанак двојице државника.

Посета је, имајући у виду њен садржај, посебно низ најављених значајних инвестиција, веома важна за Србију и српску економију, али и за регион, посебно кад је реч о аутопуту Београд - Сарајево.

И интересовање новинара, не само из Србије, је велико, па се за извештавање о дводневној посети, која укључује и трилатералу Србија - Турска - БиХ, акредитовало више од 300 новинара и сниматеља.

Фото: Председништво Србије

Током првог дана посете, планирана је и седница Високог савета за сарадњу Србије и Турске, након чега ће се председници обратити медијима.

У присуству Вучића и Ердогана биће потписано и низ билатералних докумената и представљено заједничко издање поштанских маркица поводом 140 година од успостављања дипломатских односа Србије и Турске.

За крај првог дана посете, планиран је пословни форум на којем ће се, осим двојице председника, обратити и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и председник Одбора за економске односе са иностранством Наил Олпак.

На пословном форуму, поред српских, учествоваће и више од 100 привредника из Турске, из разних области, попут прехрамбене, текстилне, дрвне, а најављено је и отварање неколико турских компанија и полагање камена темељца за изградњу фабрике.

Фото: Председништво Србије

Другог дана посете Вучић и Ердоган биће домаћини на трилатералном састанку Србије, Турске и Босне и Херцеговине коју ће представљати чланови Председништва Жељко Комшић, Милорад Додик, Шефик Џаферовић.

Важнији део посете биће и свечано обележавање почетка радова на изградњи аутопута Београд - Сарајево, на деоници пута Сремска Рача - Кузмин, на којој већ турска компанија “Ташјапи” заједно са српским компанијама изводи радове.

Турски председник је последњи пут у Србији боравио 2017. године, када је у октобру посетио Београд и Нови Пазар, а двојица председника састали су се од тада још два пута - у Турској, у мају и октобру 2018. године.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести