СВМ: Нова ЕК да води активну и оствариву политику проширења

СУБОТИЦА:  Председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор изјавио је да се нада да ће нови састав Европске комисије водити активну, доследну и оствариву политику проширења.
pastor
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Пастор је, међутим, додао да су та очекивања у супротности са одлуком ЕУ да не почне преговоре са Северном Македонијом и Албанијом.

"То би била порука, не само за ове две државе, већ за читав регион. Видели смо већ деценијама када из неког разлога желе да одложе доношење конкретних одлука, онда поставе нове услове или само једноставно повуку ручну кочницу", рекао је Пастор за РТВ Панон.

Он је додао да ово свакако утиче и на положај Србије, али да Мађарска и даље остаје држава која заступа прикључење Србије ЕУ.На питање колико је прихватљива идеја Емануела Макрона о специјалном партнерству за Балкан, Пастор је рекао да би, уколико се оствари суштина те замисли, то на много начина могло позитивно да промени животне околности и услове у региону.

"То је један бржи и предвидљивији процес чије резултате би овај простор одмах могао да користи и ужива. То нас не искључује из процеса придруживања, али би лечило патње чекања", сматра Пастор.

Он је оценио и да је Србија боље припремљена за придруживање Европској унији него што то показује сам ток процеса.Он је изразио задовољство што је Андор Дели, посланик у Европском парламенту, пореклом из Војводине и члан коалиције ФИДЕС-ХДНП постао известилац за Црну Гору.

Лидер Савеза војвођанских Мађара такође је говорио и о недавно одржаном помену невиним мађарским жртвама страдалим 1944/45. године у Чуругу, као и о предстојећем подизању споменика, 2. новембра у Бачком Градишту.

Рекао је и да постоји сагласност Скупштине Војводине и Владе Војводине да сличан споменик буде подигнут и у Новом Саду.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести