Тачи: Ако Вучић и ја причамо о миру ту нема ништа лоше 

ПРИШТИНА: Председник привремених косовских институција Хашим Тачи изјавио је данас да не види ништа лоше у томе да с председником Србије Александром Вучићем прича о миру, али каже да је узнемирујуће ако неко у Приштини и Београду прича о рату.
Hasim Taci Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

 Све то, међутим, како каже, нема никакве везе с узајамним симпатијама.

Јер, објашњава, њему се Вучић не свиђа, али додаје да је њега изабрао за председника српски народ. 

"Не верујем ни да он има неке симпатије према мени, али ја сам изабрани председник. Ако он и ја причамо о миру, ту нема ништа лоше", рекао је Тачи, али, додао је, "ако неко у Приштини и Београду прича о рату онда треба да будете узнемирени". 

Уверен је, каже, да ни Косово ни Србија неће бити део Европске уније ако не постигну коначни споразум о нормализацији односа, те наводи да не постоји одређени период за постизање коначног споразума, али да постоје очекивања да се то деси до пролећа, пренео је портал "радиоким.нет".

После постизања коначног споразума, Тачи очекује добре односе са Србијом. 

"Знам да ће бити тешко да се постигне споразум, готово немогуће, али ја видим светлост на крају тунела", рекао је Тачи и додао да је свестан да на Косову и у Србији има много оних који се противе споразуму, те да ће бити тешко да се разговара. 

Сматра, међутим, да је важно да се искористи прилика и постигне споразум, јер, како каже, ако пропустимо овај тренутак ризикујемо да останемо на дну интересовања Европске уније, без ЕУ и чланства у СБ. 

Он је на округлом столу у организацији косовског Демократског института на тему дијалога са Београдом рекао и да подржава преговарачки тим који је формирала влада у Приштини, а који је прослеђен парламенту на разматрање.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести