Тадић и Дачић на јавном сервису о изборним условима

БЕОГРАД: Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић сматра да ће власт имати предност, какав год договор да се постигне у дијалогу о изборним условима, док председник Народне скупштине и СПС Ивица Дачић, који председава дијалогом власти и опозиције, верује да изборни услови неће донети никакву предност.
rts logo, ilustracija
Фото: Илустрација

Тако Дачић наводи да опозицији 5. октобра нису били потребни преговори јер су, каже, имали гласове, а сада их немају.

Тадић и Дачић су о изборним условима говорили за Јутарњи програм РТС, а председник СДС сматра да ће власт имати предност зато што је, како је навео, до избора остало мало времена и нема могућности да се на ''озбиљан демократски начин'' продискутује свако политичко питање у Србији да би се грађанима дала прилика да евентуално промене своје ставове.

"Ти ставови су годинама утврђивани од стране власти и владајуће коалиције, Александра Вучића, медија под његовом апсолутном контролом, а сада је остало кратко време. Али то не значи да се не треба борити и у овим околностима за боље изборне услове, јер и мала победа је врло значајна у овом тренутку", казао је Тадић.

Додао је да морају да се боре и да се нису борили 5. октобра Слободан Милошевић би и даље био на власти, а 2004. године би, како каже, победио Томислав Николић и Српска радикална странка би била на власти све ово време.

Навео је да не припада идеолошким бојкоташким странкама које су, како је рекао, направиле огромну грешку због бојкота на локалном нивоу, што је, каже, урушило инфраструкуру и смањило могућност за борбу на следећим изборима.

Тадић је казао да не мисли да је могуће да се измене изборни услови да буду фер и додао да нису били фер ни 5. октобра, те да изборни услови сами по себи не обезбеђују победу већ да је обезбесјују храброст и способност да се изађе у јавност са новим политикама.''

Додао је да би било добро да РЕМ буде смењен због тога што, како тврди, не поштује закон, а изабран је да управља радиодифузним сектором, који је национално добро.

Дачић је навео да му се, гледајући Бориса Тадића, чини као да никад није био на власти и руководио земљом, укључујући и РТС.

''Ја сам на РТС могао да дођем отприлике у временску прогнозу у време његове власти", рекао је Дачић.

Додао је да може да разуме Бошка Обрадовића који никад није био на власти, а да су сви "деривати Демократске странке" били некада на власти.

Говорећи о захтеву за раздвајање председничких и парламентарних избора, Дачић је навео да је Тадић поднео оставку годину дана раније како би се ти избори одржали истовремено.

''Како је то тада био израз демократије, а сад није. С друге стране, функционерска кампања. Шта, ви као председник Србије нисте учествовали, нису ваше активности праћене? ''Фијат'' је најављен баш уочи избора и то није било наменски? Али, није то само ваш изум", казао је Дачић.

Навео је опозицији 5. октобра нису били потребни никакав округли сто и никакви преговори, пошто су, каже, имали гласове, а да сада гласове немају.

Дачић је казао да ће да уложи максималан напор и да показује добру вољу да се расправља о свему, само да не испадне да је захтев за смену уређивачких тимова врхунски изум демократије.

Навео је да се опозиција бори за власт, али не за принципе и да је то суштина свега.

''То је потпуно јасно, то је тако било 30 година уназад. Изборићете се за боље услове, свакако, али у нечему што је реално, прихватљиво и што је одрживо. ", рекао је Дачић.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести