Тадић и Радосављевић представили Нови економски договор

БЕОГРАД: Кандидат за премијера Горан Радосављевић и носилац листе Коалиције "Ајмо људи" Борис Тадић представили су данас "Нови економски договор" - економски програм те политичке групације.
boris tadic
Фото: Tanjug (M. Marković, arhiva)

Тадић је нагласио да је суштина Новог економског договора комуникација и сарадња са различитим групама и да листа на чијем је челу жели да изађе у сусрет свету рада кроз договор са синдикатима.

"Без социјалног договора нема скандинавизације. Помирење међу народима, нема смисла ако се не хармонизују односи послодаваца и радника", рекао је Тадић, додавши да је његова политика док је био на власти била скандинавизација Балкана, како би се након година ратова и сукоба, створио трајни и одржив мир.

Кандидат за премијера професор Економског факултета Горан Радосављевић, тврди да Србија уз Нови економски договор који се заснива на модернизацији, инвестицијама, слободи и иновацијама у првом мандату нове владе може да достигне просек земаља чланица ЕУ у нашем региону.

Додао је да се залажу за "економску лустрацију" и стварање услова за економску делатност у Србији како би било домаћих инвеститора, који, како наводи, сада не виде услове у Србији па инвестирају у регион.

Радосављевић је рекао да се залажу за пољопривреду засновану на технологији, са субвенцијама по хектару као до 2011. године, као и даљим субвенцијама за повећање приноса по хектару.

За сектор енергетике план превиђа приоритетна улагања у хидропотенцијал као и друге изворе.

У сектору образовања, Радосављевић је најавио обавезно средње образовање, велике инвестиције у кадрове и образовну инфраструктуру и додао да ће образовање бити бесплатно.

Радосављевић је рекао да се планира и финансирање здравственог осигурања из пореза, што плаћа седам милиона људи, а не као до сада из доприноса што плаћа два милиона запослених.

Та реформа би у Србији била завршена за три године, предвиђа Радосављевић.

"Просечна пензија не би била испод 50 посто просечне зараде, а не да пензионери зависе од једнократних помоћи", рекао је он.

Нагласио је да ће се неопорезиви износ зараде повећати на 50.000 динара колико би била и минимална зарада.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести