Тахири: САД показале да ПР не може да буде "размажено дете"

ПРИШТИНА:  Приштински аналитичар Рамуш Тахири оценио је да је данашња одлука Вашингтона о одлагању или анулирању америчких инвестиција и пројеката на Косову све док се не укину таксе на робу из Србије мера која показује да Косово не може бити "размажено дете" Сједињених Држава.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

"Косово и њени челници неће више бити размажено дете САД него се морају понашати одговорно и уважавати правила као међународни субјекат, а посебно све споразуме из Брисела", рекао је за Тањуг Тахири који је био саветник бивше косовске председнице Атифере Јахјаге.

Тахири додаје да се, изгледа, више неће толерисати једностране одлуке и да се, ако се оне већ доносе, морају сносити и последице.

"А једна од оваквих мера јесте одлука о одлагању инвестиција и пројеката САД на Косову", рекао је Тахири.

Приштински аналитичар сматра да се Курти неће одважити да се супротстави Вашингтону и политици САД, те да ће влада укинути таксе уз одређени реципроцитет, који, како наводи, неће бити заснован на декрету већ на примени Бриселског споразума.

Тахири наводи и да нови споразуми о авионском и железничком саобраћају у неку руку садрже елементе који изједначавају ауторитете оба потписника.

Он подсећа да је спрецијални изасланик САД за Косово и Србију Ричард Гренел захтевао и од Србије да одустане од политике повлачења признавања независности Косова, што би можда Курти могао да користи као одговор за укидање такси и смиривање домаће јавности.

Према речима Тахирија, Курти као премијер настоји да има добру сарадњу са међународним фактором који неизоставно тражи укидање таксе и не слаже се са увођењем реципроцитета, али и од Србије тражи да престане са пропагандом против независности Косова.

Тахири сматра да је Курти у домаћој јавности пропагирао реципроцитет као достојанствену и исправну меру која ојачава међународни субјективитет Косова, а кад је реч о најављеном трговинском реципроцитету, истиче да у тој мери не види ништа лоше и да је много боља од такси које представљају забрану.

"Ако би се испоштовале таксе од 100 одсто и ако би српска влада, рецимо, донирала робу за Косово, косовска страна би повећала таксе на 200 одсто. Зашто да не буде реципроцитета, лоше је ако је намера да се тиме погоршава стање, а не да се уравнотежи'''', сматра Тахири.

Како каже, није проблем у симболици такси, већ у заустављању протока робе што, сматра, не треба радити политичким одлукама, већ Приштина косовске произовде треба штити на равноправним основама.

''Треба да се види где се прожимају капитал из Србије и са Косова. За транзит робе не постоје само економски услови у оквиру ЦЕФТА споразума, већ и одређени протоколи између одређених регија или земаља'', објаснио је Тахири.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести