“Гренел жели наставак дијалога без условљавања из Приштине”

БЕОГРАД: Порука Ричарда Гренела приштинским властима да укину таксе на српску робу без реципроцитета сведочи о одлучности америчке администрације да се дијалог обнови и то без условљавања из Приштине, оцењује експерт за спољну политику, бивши дипломата Зоран Миливојевић.
grenel
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Миливојевић за Танјуг каже да је то била најозбиљнија порука која је америчка администрација упутила приштинској елити и то директно Аљбину Куртију, имајући у виду његове ставове.

“Најважније из ове поруке је то да америчка администрација, због својих интереса и циљева, има у виду српски став и полази од тога да је скидање такси, дефинитивно без условљавања и изузетака, начин да две стране седну за сто и да се дијалог настави”, каже Миливојевић и додаје да се овом поруком јасно даје до знања да САД желе по сваку цену да се дијалог настави без услова и то, како наводи, пре пролећних избора у Србији.

Како наводи, ова порука показује одлучност америчке администрације да настави процес који је започет још писмом председника Доналда Трампа из децембра 2018. године, председнику Србије и косовском председнику, и да се тиме потврђује да администрација САД жели да "испослује" некакав резултат у нормализацији односа Београда и Приштина и да га укњижи у свој успех до избора.

Миливојевић каже да је Гренел овом поруком јасно нагласио да ће америчка администрација наставити са притиском.

Такође, додаје он, из ове поруке може се установити да САД остају на линији у коме је њихов главни фаворит за реализацију њихових циљева у овом тренутку Хашим Тачи, а не Аљбин Курти, имајући у виду и претходни минули рад Тачија, али и ставове Куртија, који, наглашава, ако би се прихватили не дозвољавају наставак дијалога.

На питање какав одговор нове приштиншке власти Гренелову поруку се може очекивати, Миливојевић сматра да ће Курти прихвати став Гренела и да ће влада у Приштини донесе одлуку о укидању такси, без додатних условљавања.

“Интерес Американаца је, што су они и прошле године рекли када је Гренел изабран за специјалног изасланика, да до избора у Србији дође до наставка дијалога", објашњава Миливојевић.

"То наводи на закључак да они имају некакав план”, истиче он и додаје да су очекивања САД да после избора у Србији дође и до неке конкретне реализације на плану нормализације.

Американци оваквим чврстим ставом и тврдим обраћањем и захтевом Куртију да се скину таксе потврђују идеју да се дијалог обнови, понавља Миливојевић.

Он очекује да ће овакав приступш САД, у којем се инсистира на ефикасност и брзини, произвести реакцију и на страни Немачке и у Бриселу.

“Гренел ће у овоме бити одлучан, и сматрам да ће и Берлин и Брисел морати да убрзају своје активности и сигурно ће морати да нађу механизам и простор, како би се и они укључули и парирали америчким иницијативама и америчким намерама", закључује Миливојевић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести