Танин: Једнострани потези додатно повећавају тензије

ЊУЈОРК: Шеф Унмика Захир Танин изјавио је данас на седници Савета безбедности УН у Њујорку да су одлука приштинских власти да уведе порез на робу из централне Србије и усвајање три нацрта закона о снагама безбедности Косова додатно повећали тензије између Београда и Приштине. 
Sednica SB UN Foto: Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео

"Недавно усвајање три нацрта закона о снагама безбедности Косова у косовском парламенту које би требало да унапреде њихову снагу и зону одговорности изазвало је нове тензије. То питање се мора пажљиво регулисати како би кораци који ће се предузети бити резултат политичког процеса у којем учествују сви уз поштовање одговарајућих законских регулатива", рекао је Танин.

Он је навео да су прошле недеље председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи потврдили узајамне намере да наставе дијалог и рад на налажењу решења, у оквиру процеса уз посредовање ЕУ. Политички разговори у Бриселу су, казао је Танин, одржани упркос ситуацији у којој и даље преовлађују честа штетна деловања на терену, од којих многа носе стварне последице по становништво. 

"Многе од тих акција носе последице по становништво, акције и поступке који покушавају да предупреде споразум и не иду у прилог политичком споразуму и компромису. Било о великим или малим питањима, једнострани поступци носе стални потенцијал да утичу на ситуацију на терену, а под тиме мислим на разне области - инфраструктуру, економију", рекао је Танин.

Поступци којим се покушава прејудицирање договора не доприносе постизању политичког компромиса, било да се ради о битнијим или мањим питањима, једнострани поступци носе стални потенцијал да запале стање на терену.Он је додао да је најава косовске владе да ће бити уведен 10-процентни порез на производе из Србије и БиХ "додатно повећала тензије између Приштине и Београда и створила нестабилност за фирме и грађане". 

Подсетио је да је влада Србије осудила ту меру као штетну и повреду споразума ЦЕФТА. Танин сматра да су реформе које су потребне у области владавине права и институција доживеле притисак због етничких тензија."Шири контекст дијалога између две стране понекад је у сенци због разних нерешених проблема", рекао је он и додао да је европска перспектива и даље велики мотиватор за политицке лидере и да помаже миру и стабилности.

Танин је указао да су централне ставке Бриселског споразума важне укључујући и успостављање Заједнице српских општина, истичући да су остварње и њихова пуна примена круцијални за напредак на терену.

"Дозволите ми да нагласим, уз свеукупну пажњу усмерену ка могућностима за постизање новог политичког компромиса, да не бисмо требали да не узмемо у обзир напредак остварен од априла 2013. године и основна начела Првог споразума који је тада потписан, а који је укључивао оснивање Асоцијације/заједнице већински српских општина. Поменута начела и њихова пуна имплементација су саставни део сваког новог споразума, као и напретка на терену", навео је Танин.

Шеф Унмика указао је да сваки успешан процес преговора захтева пуно ангажовање и усвајање од стране локалних грађана и политичких представника. 

"Сваки процес политичких преговора, уколико се тежи његовом успеху, изискује потпуно ангажовање и сагласност друштава, као и лидера и политичких представника. Договори на највишем нивоу који могу бити постигнути кроз политичке преговоре, без обзира на снагу међународне и регионалне подршке, неће успети осим ако наиђу на подршку и пуно разумевање и поверење међу заједницама и појединцима широм друштва. Уверен сам да ће лидери обеју страна, као и чиниоци који посредују у дијалогу, ово имати чврсто на уму", указао је Танин.

Танин је навео да без друштвеног помирења, које обухвата људе, заједнице и цивилна друштва, напредак може да посустане, упркос најбољим напорима и раду политичких актера. 

"Изградња поверења изискује стрпљење и упорност, како би се подигли и оснажили гласови разумевања и саосећања, који могу да помогну да се обликује будућност другачија од подела и сукоба", додао је шеф Унмика.

Он је додао да Унмик остаје посвећен промовисању дугорочног помирења на разним нивоима.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести