ТЕМА „ДНЕВНИКА”: Чанак, СПО и ДСС поново у војвођанској клупи

На изборима у Војводини бирало се 120 посланика за покрајински парламент. Апсолутну подршку грађана добила је листа „Александар Вучић – За нашу децу”, која ће у новом сазиву покрајинског парламента имати 76 посланика – у прошлом сазиву СНС је имао 64.
skupstina vojvodine
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Том великом успеху СНС-а, како је то раније изјавио председник Покрајинске владе Игор Мировић, први на листи коалиције, допринели су и резултати Покрајинске владе, која није имала ниједну аферу, ниједну промашену инвестицију и економски развој јој је био у првом плану.

Од већ познатих имена с политичке сцене посланички мандат из СНС-а имају и потпредседници прошлог сазива Скупштине Војводине: Дамир Зобеница и Снежана Седлар, потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, Стојанка Лекић, у прошлом сазиву парламента председница Одбора за омладину и спорт, и Милан Влаисављевић, председник Одбора за административна и мандатна питања и прошлом сазиву Скупштине Војводине.     

Апсолутну већину од 76 мандата има СНС, следе СПС (13) и СВМ (12)

Од 76 освојених посланичких места с листе „Александар Вучић – За нашу децу”, по три мандата припала су коалиционим партнерима: ПУПС-у Покрету социјалиста и Социјалдемократској партији Србије, а по један странци „Словаци, напред!” и Српском покрету обнове. 

Из Партије уједињених пензионера Србије (ПУПС) посланички мандат имају пензионисани пуковник, председник Покрајинског одбора ПУПС-а Мирослав Шпановић, који је био посланик и у претходним сазивима покрајинског парламента и налази се на завидном седмом месту листе, затим пензионисани економиста из Новог Сада Момо Чолаковић, некадашњи председник Савеза самосталних синдиката Југославије, који је 2008. био и народни посланик, и дипломирани инжењер из Новог Сада Александар Ђурђев.     


Млади из СНС-а

На листи „Александар Вучић – За нашу децу” има велики број нових, младих факултетски образованих посланика, како је то СНС и најавио уочи расписивања избора. Тако су, примера ради, посланички мандат добили 28-годишњи дипломирани економиста из Жабља Ново Доведан, 33-годишњи дипломирани правник из Апатина Нико Петровић, 34-годишњи дипломирани економиста из Панчева Иван Тешић, 28-годишњи мастер правник из Врабаса Немања Завишић и други. Међу младим новим покрајинским посланицима из СНС-а је и магистар техничких наука из саобраћаја Латинка Васиљковић, бивша председница општине Оџаци. 


Од кандидата за посланике из Социјадлемократске партије Србије Расима Љајића мандате су добили дипломирана правница и мастер европских студија из Новог Сада Рајка Вујовић, дипломирани инжењер менаyмента из Нове Црње Дејан Панић и дипломирана правница из Панчева Милица Божић.

Из Покрета социјалиста посланички мандат су освојили дипломирани економиста из Бачке Планке Мирослав Родић, дипломирана правница из Новог Сада Светлана Селаковић и инжењер пољопривреде из Новог Сада Владимир Соро.

Из странке „Словаци, напред!” посланички мандат има дипломирани пословни информатичар из Кисача Павел Сурови, посланик у прошлом сазиву парламента, а из Српског покрета обнове, који после неколико година паузе поново улази у Скупштину Војводине, новосадски адвокат Милан Ђукић.               

Српски покрет обнове после неколико година паузе поново улази и Скупштину Војводине, а посланички кандидат је новосадски адвокат Милан Ђукић    

Коалиција СПС–ЈС-а ће у предстојећем сазиву Скупштине Војводине имати 13 мандата, три више него у претходном. Од тога, три припадају Једниственој Србији: дипломираном инжењеру саобраћаја из Новог Сада Мирославу Бошковићу, дипл. инжењерки менаyмента из Новог Сада Наташи Златковић и привреднику из Бачког Петровца Мирославу Чеману. Коалициону листу СПС–ЈС-а предводио је председник Покрајинског одбора СПС-а Душан Бајатовић, дипломирани економиста из Сремске Каменице, а међу првима на листи је и 33-годишња Александра Ђанковић, која је била потпредседница Скупштине Војводине у прошлом сазиву и активно учествовала у дискусијама које су се односиле на економске теме. Посланички мандат је добила и потпредседница покрајинског парламента у прошлом сазиву Смиљана Гламочанин Варга из СРС-а, која је странку пред крај мандата напустила и прешла код социјалиста.        

На трећем месту по освојеним мандатима је Савез војвођанских Мађара, који има 12 посланичких мандата, дупло више него у прошлом сазиву. Међу посланицима странке Иштвана Пастора, који је био први човек цењеног дома, такође су нова имена, осим Пастора који је водио листу, лекар-анестезиолог из Суботице др Бојан Баги, посланик у претходном сазиву и дипломирани правник из Новог Кнежевца Роберт Отот, који је заменик покрајинског секретара за пољопривреду, шумарство и водопривреду. 


Нови-стари посланици

У односу на претходни сазив, у Скупштину Војводине ће ући и две нове листе: ПОКС Жике Гојковића и „Метла 2020”, односно ДСС, с по четири посланичких места.

ДСС у претходном сазиву није имао посланике ни у новосадском градском парламенту ни у покрајинском. Од раније познатих чланова ДСС-а, посланички мандат је добио декан новосадског Правног факултета проф. др Бранислав Ристивојевић, а кандидати за посланике су и Милош Тубић и Нада Шево из Новог Сада и Владислав Томић из Кикинде. Из ПОКС-а шансу да буду посланици добили су добили су заменик покрајинског секретара за регионални развој др Горан Иванчевић, Владислав Живановић из Сомбора, Дејан Вујковић из Бечеја и Бојана Јелић из Новог Сада.


Највећи губитници на овим изборима на свим нивоима власти су ЛСВ, који је је у покрајини освојио шест мандата (три мање), и СРС са четири, уместо ранијих девет. Лигаши су на изборе изашли у коалицији под називом „Војвођански фронт – Уједињени за демократску Србију”, коју, осим ЛСВ-а, чине Заједно за Војводину, Војвођанска партија, Демократски савез Хрвата у Војводини, Црногорска партија и Демократски блок. Посланички мандат од лигаша су освојили Ненад Чанак, дипломирани правник из Новог Сада Бранислав Богарошки, шеф посланичке групе странка у прошлом сазиву, магистар науке индустријског менаџмента Дејан Чапо и дипл. инжењерка заштите животне средина Наташа Лалић, обоје из Зрењанина, новинарка из Руског Крстура Олена Папуга, и менаџер безбедности из Новог Сада Александар Оџић, лидер Војвођанске партије.

Из СРС-а по листи кандидата радикалне странке посланички мандат су добили професор историје из Новог Сада Ђурађ Јакшић, текстилни техничар из Вашице Војислав Куљачанин, мастер социолог из Новог Сада Марина Недељковић и апсолвент на Правном факултету Александар Смиљанић из Апатина. Ни ЛСВ ни СРС нису прешле цензус на парламентарним изборима  те су остали без посланика у Скупштини Србије.                              

Ержебет Марјанов    

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести