Тема Дневника: Које су поклоне лане примили српски званичници

Најчешћи поклони које примају српски функционери су књиге, слике, фотографије, плакете, вина и друга алкохолна пића, а највећи број су протоколарни поклони, који се примају приликом службене посете или у другим сличним приликама, резиме је листања каталога поклона за 2016. годину који је објавила Агенција за борбу против корупције.
gojkovicMaja RHA.jpg
Фото: Дневник (Радивој Хаџић)

Вучићу сребрна мачета, Николићу бакља, књига за Мају...

Сви поклони које је лане примио премијер Александар Вучић у јавној су својини, а  њихова укупна вредност процењена је на 401.000 динара. Највреднији дар стигао је од председника Казахстана Нурсултана Назарбајева – сребрна мачета са смарагдима, процењена на 50.000 динара, потом мачета од председника Кине Си Ђипинга, реплика династије Хан, вредна 40.000 динара, и сребрни бодеж и кожна камча с полудрагим камењем од казахстански премијера Бактиyана Абдировича, вредна 30.000 динара. Потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин поклонио је српском премијеру макету ракетног система С-300 у стакленој кутији. Најскупљи поклон уручио му је 2015. председник руске владе Дмитриј Медведев – мобилни телефон YотаПхоне 2, процењен на 80.000 динара, а изложен је у вили „Бокељка”. Током 2015. стигао је комплет књига кинеских класика од премијера те земље Ли Кећјанга, вредан 15.000 динара.

Лане је привредна делегација Кине поклонила Вучићу комплет за чај вредан 5.000 динара, Одбор младенаца с колективног венчања урамљене потписе с венчања с порукама, Либанска банка позлаћену новчаницу из лимитиране серије процењену на 4.000 динара. Српска саборна црква у Темишвару даровала је велику икону Богородице у мозаику, вредну 25.000, а градоначелник Казања Иљсур Метшин икону Мајке Божије процењену на 10.000 динара. Савез пчелара Србије поклонио му је мали тањир од алпаке, који би коштао 2.500 динара.

За поклоне које је примио председник Србије Томислав Николић, који су такође у јавној својини, процена је у току. Председник Русије Владимир Путин уручио му је 2015. Наградну сабљу официрске Српске народне армије Младена Вељковића за храброст из 1870. године. На рукохвату је урезано „За храброст”, с богато украшеним сечивом на којем је урезано име добитника, као и реплику 41 руског оредена из Другог светског рата. Лане је   Николићу поклонио одливак медаље са 22. зимске олимпијаде у Сочију. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров даровао му је керамички сет за со, бибер и сос, а немачка канцеларка Ангела Меркел „Хермие” стони сат у боји злата. Први човек кине Си Ђинпинг поклонио је сет емајлираног прибора за ракију од сребра, с мотивом змаја, а папа Фрања Златну медаљу издату поводом 3. године понтификата, тежине 85 грама, чистоћа злата 917 посто, у бронзаном раму украшеном мотивима грожђа и паунова.

На подужем прошлогодишњем списку је и поклон принца Чарлса –  шест порцеланских дезертних тањира. Делегација Думе Москве даровала је урамљени грб те области, а из Алжира, од председника Савета нација Абделкадера Бенсала стигао је вунени тепих с ресама. Председник Алматинске области у Казахстану Амандик Баталов поклонио је традиционални бич за коње с кожним рукохватом у боји труле вишње. Из Међународног олимпијског комитета стигла је Олимпијска бакља, а од председника словеначке владе Мира Церара кристална боца за пиће „Рогашка”.

Нису процењени ни поклони које је добила председница Скупштине Србије Маја Гојковић. Председник мађарског парламента Ласло Ковер поклонио јој је књигу, европски известилац Дејвид Мекалистер слику, Одбор за европске послове Француске плакету тамошњег парламента, румунски амбасадор Даниел Бану диск с музиком Георга Енескуа, председник турске Тајип Ердоган порцелански тањир, председник Парламента Кувајта Марзук Али ал Ганимом слику „Бродови”…

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић лане је добио поклоне вредне 171.000 динара. Највредније га је даровао потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин: с две аутоматске пушке, вредности 100.000 динара. С друге стране, од „Инфраструктуре железнице Србије” добио је слику станице „Београд” процењену на 10.000 динара, од кинеског амбасадора у Београду урамљену радиност процењену на 4.000 динара. У 2015. шеф италијанске дипломатије Паоло Ђентилони поклонио је Дачићу налив-перо вредно 12.000, Миро Церар уметничку слику процењену на 18.000, бивши амерички амбасадор Мајкл Кирби дугмад за манжетне вредну 6.000 динара.

С. Станковић

Мировићу монографије, ваза, кригла...

Од поклона које је 2016. примио председник Покрајинске владе Игор Мировић, процењен је само онај који је стигао од црногорског амбасадора Бранислава Мићуновића – монографија „Лубарда; 100 година од рођења”, и то на 5.900 динара. Делегација кинеске провинције Хајнан поклонила је порцеланску ручно осликану вазу, а председник Владе аустријске покрајине Салцбург др Вилфрид Хаслауер керамичку криглу за пиво. Немачки амбасадор Аксел Дитман даровао је монографију „Деутсћланд Аллемагне”, а амбасадор Украјине Олександр Александрович монографију своје земље.  Делегација казахстанске Алматинске области, с председником Амандиком Баталовом на челу, даровала му је две народне ношње и плакету. Национални савет румунске националне мањине поклонио му је Српско-румунски речник.

Вучевићу часовник, свећњак...

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић лане је примио поклоне вредне 60.325 динара. Представник града Загреба Душко Љуштина поклонио је кристални свећњак вредан 6.150, у име Беча Оскар Вавра керамичку шољицу за еспресо процењену на 9.840, у име Новгорода Александер Пушкин шољу за чај с кашичицом од месинга вредну 3.690 динара. Градоначелник Печуја Пава Жолт даровао је затварач за флашу и одливник за грло флаше од „Жолнаи” еозина, вредан 4.920, а амбасадорка Словачке Дагмар Репчекова кристалну чинију у облику шкољке вредности 3.000 динара. Градоначленик града-побратима Темишвара Николаје Робу поклонио је Вучевићу стони часовник у дрвеном постољу вредан 2.500 динара.

Један поклон за Пастора

Председник покрајинског парламента Иштван Пастор лане је добио само један поклон, и то од Удружења бивших посланика Европског парламента – стаклени држач за канцеларијски материјал са сатом, процењен на 2.000 динара. У 2015. добио је свега два поклона – Фото-монографију Канаде од амбасадора те земље Филипа Пинингтона и окамењени фосилни остатак шкољке из Швапских Алпа од министра унутрашњих послова немачке покрајине Баден Виртемберг Рајнарда Гала.

Војном министру чоколада и „моцарт кугле”

Министар одбране Зоран Ђорђевић навео је нешто поклона у личној својини, вредних око 57.000 динара. Ту је привезак за кључеве и хемијска оловка Националног завода за пензијско осигурање Мађарске, вредни 1.300 динара, од Обора за рад парламента Аустрије кутија „моцарт кугли”, вредних 600 динара, сет за кафу Пензионог завода БиХ од 1.200, чоколада од 300 грама Здравственог завода Словеније, вредна 800 динара. Као лична својина убележена је мајица – поклон „Менсе” – од 600 динара. Чак су убележени као лична својина поклон-пистаћи који су стигли од грчког Министарства за социјална питања, вредни 400 динара.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести