Триван: Србија бригу о грађанима води и кроз бригу о природи

БЕОГРАД: Србија бригу о својим грађанима води и кроз бригу о природи и ресурсима, а нема бољег начина да се очувају ресурси него да се политика животне средине, циркуларне економије и одрживог развоја угради у сваку секторску политику, што ће у Србији започети усвајањем закона о климатским променама, изјавио је данас министар заштите животне средине Горан Триван.
trivan, tanjug
Фото: TANJUG/ BOJAN STEKIC

Како се наводи из његовог Министарства, Триван је данас свечано потписао уговоре са 21 управљачем заштићених подручја, којима се додељују преостала средства за субвенционисање заштићених природних добара од националног интереса у 2019. години у износу од преко двадесет три милиона динара.

С данашњом расподелом, Министарство је у 2019. години за заштиту природе доделило субвенције у укупном износу од око 230 милиона динара.

Триван је, указујући да су помоћ и подршка управљању заштићеним подручјима израз чврстог опредељења да се најдрагоценији и најочуванији делови природе Србије морају заштити, нагласио да је додела средстава за заштиту природе истовремено сигнал и подстицај свима који препознају природне вредности и желе да се у заштиту укључе.

Он је нагласио да ће Министарство наставити да издваја средства за ове намене, и изразио очекивање да ће новца за очување националне природне баштине бити све више у наредним годинама.

"Заштита природе изузетно је значајна јер подразумева очување природних ресурса и заустављање смањења биолошке разноврсности која је основ живота на Планети каквог га данас знамо, и човека у његовој хуманости", рекао је Триван.

У Србији је проширена територија под заштитом на близу осам посто њене територије, и до сада је проглашено преко 460 заштићених подручја, од чега 83 заштићена подручја од националног значаја (са И режимом заштите). Ове и претходне године проглашено је нових седам заштићених подручја, а до краја године очекује се доношење још седам нових уредби о заштити.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести