Триван: Регионалном сарадњом до одрживих резултата у екологији

БЕОГРАД: Србија игра активну улогу у региону у области заштите животне средине, истакао је данас министар заштите животне средине Горан Триван, заложивши се за заједничке акције на регионалном нивоу јер, како каже, еколошки проблеми не познају границе.
trivan, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

"Заједничким акцијама на регионалном и глобалном нивоу усмереним на примену нових технологија базираних на одрживом коришћењу ресурса и енергетској ефикасности, окретањем ка зеленој или циркуларној економији, обезбедићемо бржи развој и здравију животну средину", рекао је Триван на Конференцији "Циркуларна економија у Региону: Повезивање ради одрживости и раста" на Бледу.

Министар је навео да вишедеценијска улагања у одрживи развој на глобалном нивоу, упркос улаганим напорима, нису донела очекиване резултате, а светска друштвена заједница и даље трага за начинима како да заустави проследице климатских промена и деградацију и нестајање природних ресурса, саопштено је из ресорног министарства.

Упркос томе што се годинама сви бавимо циљевима одрживог развоја и циркуларне економије и доносимо различите политике, нагласио је, чини се да нам недостају резултати. Требало би, указао је Триван, да поред влада саговорници буду и власници технологија.

Међусобно повезивање, размена искустава и знања и заједничке акције, нарочито на регионалном плану, оценио је, представљају гарант успешности националних еколошких политика.

Због тога су, како је Триван нагласио, регионалне конференције најбољи механизми сарадње на унапређењу заштите животне средине.

Триван је навео да се неопходност ближе сарадње у заштити животне средине могла видети и протеклих недеља, када су готово све земље региона имале исте проблеме са квалитетом ваздуха.

"Једино регионални приступ овом изазову може дати одрживе резултате", истакао је.

Он је нагласио да су најважнији изазови са којима се Србија суочава недостатак постројења за пречишћавање отпадних вода и управљање чврстим отпадом, за шта је нашој земљи потребно неколико милијарди евра инвестиција, и да је Министарство у претходним годинама снажно радило на решавању ових проблема.

Зелена економија базира се на свесном опредељењу грађана за новије технологије и новија решења чијом применом се смањује загађење животне средине.

"Наши грађани разумеју заштиту животне средине, и на нама, као доносиоцима одлука јесте да им дамо могућност избора. Пре годину дана смо имали овакву ситуацију са пластичним кесама која је прихваћена од стране грађана", нагласио је Триван.

На конференцијском панелу "Циркуларна економија у Региону: Могући кораци напред“, говорили су и домаћин Конференције министар животне средине и просторног планирања Словеније Симон Зајц, генерални директор Савезног министарства за одрживост и туризам Аустрије Кристијан Холзер, и генерални директор за политике у области животне средине Словачке Милан Чренко.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести