Триван : Србија покреће низ еколошких иницијатива

АТИНА : Министар заштите животне средине Горан Триван најавио да ће Србија покренути низ еколошких иницијатива у региону и да ће у томе имати грчку подршку. 
goran trivan
Фото: Tanjug

Како је саопштено, Триван је нагласио да ће Србија регионалну сарадњу у области животне средине започети баш у Грчкој, јер ове две земље вежу најдубљи пријатељски односи. 

Министар Триван је оценио да је "прва и најлепша тема" за сарадњу у региону заштита животне средине, јер је она важна за сваког појединца, сваку државу и није оптерећена било каквим хипотекама прошлости. 

Он је разговарао и са новим грчким министром задуженим за екологију и животну средину, Сократисом Фамелосом, који је прихватио позив да до краја године дође у Србију, предводећи делегацију у којој ће бити и 20 грчких компанија из области животне средине. 

Посланик грчких "Зелених“" Јоргос Димарас посебно је подвукао, а министар Триван се сагласио, да велику пажњу треба посветити развоју "зелене" економије и начинима на које заштита животне средине може да ојача привреде у региону и створи нова радна места.

Председница посланичке групе пријатељства са Србијом у грчком парламенту и заменица шефа посланичке групе Сиризе, Марија Триандусулу истакла је да Србија и Грчка морају да ојачају своју економску сарадњу, што је и договорено на Солунском самиту лидера две земаље Алексиса Ципраса и Александра Вучића. 

Она је посебно нагласила да у грчким предузећима у Србији ради преко 25 хиљада људи и додала да треба унапређивати свеукупну грчко-српску сарадњу, укључујући и ону у заштити животне средине, као и сарадњу два парламената.

Триван је захвалио на подршци коју Грчка пружа Србији по питању Косова и Метохије, наглашавајући важност пријатељства Србије и Грчке и наша два народа, он је рекао да се и Срби у Грчкој, и Грци у Србији осећају као код куће.

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести