У Европском парламенту разговори о Западном Балкану и проширењу ЕУ

БРИСЕЛ: Посланици Европског парламента и чланови националних парламената земља Западног Балкана разговараће 3. децембра у Бриселу о процесу евроинтеграција и политици проширења ЕУ.
Evropski parlament  Foto: EPA/OLIVIER HOSLET
Фото: EPA/OLIVIER HOSLET

”Парламентарци из Албаније, БиХ, Црне Горе, Северне Македоније и Србије, укључујићи и лидере политичких и парламентарних група, заједно са европским парламентарцима размениће мишљења о изазовима и песпективи политике проширења ЕУ”, кажу у Европском парламенту.

Округли сто о приступања Западног Балкна ЕУ отвориће председник Европског парламента Давид Сасоли и комесар за проширење Оливер Вархеји.

У Европском парламенту напомињу да је ово прва званична посета Вархејија парламенту у Бриселу од кад је постављен на место комесара.

Посланицима Европског парламента и националних парламента земља региона обратиће се и новоименовани известилац ЕП за Западни Балкан Тонино Пицула.

Пицула је на ту функцију изабран у сусрет самита ЕУ Западни Балкан који је планиран да се одржи у Загребу маја 2020. године као би израдио препоруке Парламента за Савет ЕУ и Европску комисију о отварању претприступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом и давању новог замаха процесу проширења.

У дискусији с парламентарцима са Западног Балкна учествоваће и известиоци Европског парламента за задужени за земље региона као и председници парламентарних делегација за сарадњу са државама Западног Балкана.

У среду, 4. децембра председавајући Спољнополитичког одбора Европског парламента Давид Мекалистер одржаће конференцију за медије на тему политике проширења ЕУ и перспектива земаља Западног Балкна.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести