У недељу локални избори у четири општине

БЕОГРАД: У четири локалне самоуправе - Лучанима, Кладову, Дољевцу и Кули у недељу, 16. децембра, одржавају се локални избори, а изборна тишина почиње да тече од ноћас у поноћ.
izbori, tanjug
Фото: Tanjug/ J.Pap, ilustracija

На редовним локалним изборима у Лучанима учествује осам изборних листа.

То су: "Александар Вучић - зато што волимо Лучане и Драгачево", "Милан Кркобабић - Партија уједињених пензионера", ПОКС, "Савез за Србију - Савез за Драгачево - Милан Радичевић - Српски покрет Двери - Демократска странка - Народна странка -Заједно за Србију - Здрава Србија - Левица Србије - Покрет за преокрет - Слога - Отаџбина".

За улазак у Скупштину општину Лучана боре се и листе "Др Војислав Шешељ - Српска радикална странка", Социјалистичка партија Србије - Боља Србија, "Група грађана Један тим - Ивица Вукићевић" и "Јединствена Србија - Драган Марковић Палма".

Право гласа има 16.483 бирача.

Осам изборних листа је и у Кули: "Александар Вучић - Зато што волимо Кулу", "Социјалистичка партија Србије - Ивица Дачић", "ПОКС - Марко Кошутић", "Руска странка - Душан Хајдуковић - Кекини принципи, "Покрет социјалиста Алексаднар Вулин", "Српска радикална странка - др Војислав Шешељ", "ПУПС - Милан Кркобабић - И Кула је Србија" и Група грађана "Критична маса".

На тим изборима, право гласа има око 36.000 грађана. 

На локалне изборе у недељу ће и грађани Кладова, где право гласа има нешто више од 22.300 грађана.

Пријављене су четири изборне листе: СНС-а, СПС-а, ПУПС-а и СРС.

У Дољевцу ће се грађани, њих 14.700 са правом гласа, опредељивати се између изборних листа - СНС-а, СПС-а, ПУПС-а, Јединствене Србије, СРС-а и Групе грађана "За демократски Дољевац". 

Селаковић: Лучани одлучују иду ли путем којим иде цела Србија

ГУЧА: На митингу Српске напредне странке пред редовне изборе у општини Лучани обратио се и функционер те странке који је поручио да се 16. децембра не бира нови сазив Скупштине општине, већ се одлучује да ли ће та општина наставити да иде путем којим иде цела Србија. 

Селаковић је на митингу СНС у Гучи у средњој школи „Драгачево" рекао да је то дан када ће грађани општине Лучани одлучивати о томе да ли ће победити рад, марљивост и озбиљност или дилетантизам, неозбиљност и давање лажних обећања. 

„Позовите све које знате да у недељу изађу на изборе, јер не одлучујете само ко ће да води општину, већ о будућности васе деце", поручио је Селаковић. 

Рекао је да су народ и СНС умели да изаберу доброг вођу, који је повратио углед и достојанство Србије у свету. „Када нас је водио у најтеже мере, многи му нису веровали и сумњали су, а исплатиле су се мере фискалне консолидације и стезање каиша и данас видимо светло на крају тунела", рекао је Селаковић. 

Додао је да неће проћи још много времена, а да Лучане и Београд неће делити више од три сата вожње, када се изгради аутопут. 

„То је пут којим долазе нове инвестиције у Чачак, Краљево и друге општине. То је пут који је утемељио председник СНС Александар Вучић", рекао је Селаковић и додао да је у време напредњака незапосленост у Србији смањена са 26 на 11 одсто. 

Милош Јовичић, кандидат СНС-а за председника општине Лучани, захвалио је председнику Вучићу што је у Гучи данас.

Каже да као неко ко је рођен и одрастао у Драгачеву и опредељења је да живи и ради ту добро познаје проблематику живљења на селу и бављења пољопривредом и додао да је један од проблема за пољопривреднике разуђеност терена.

„Драгачевци морају да препознају ресурсе и потенцијале за бављење пољопривредом“, каже Јовичић и додаје да две млекаре, велики број мањих и већих хладњача које послују по принципу добре праксе треба да препознају да је програм одрживе пољопривреде развојна шанса у удруживању у задруге.

Обратио им се као ветеринар и отац три ћерке и казао да жели да покуша колико може да унапреди овај крај.

Позвао их је да у недељу изађу на изборе у што већем броју и да сви заједно подрже СНС и политику коју води председник Србије Александар Вучић.

Докторка Зорица Ковачевић, друга на листи „Александар Вучић - Зато што волимо Лучане и Драгачево“ навела је да су се Драгачевци кроз историју борили за сваки кутак општине Лучани.

"Овај крај је увек на својим плећима носио вредан и поштен човек, којем је достојанство недирнуто“, каже Ковачевић.

Додала је да се Влада Србије увек одазивала на сваки позив општине и грађанина Лучана и да је пружала помоћ у реконструкцији Дома здравља, вртића, асфалтирала бројне путеве, санирала последице поплава и клизишта.

„Председник Вучић никада није лагао, оно што је обећао то је и испунио“, казала је Ковачевић и позвала све да гласају у недељу за Српску напредну странку, јер је, каже, то уједно и глас за развој Лучана и Драгачева.

Грађани општине Лучани у недељу 16. децембра имаће прилику да свој глас дају једној од осам изборних листа. 

Прва изборна листа је "Александар Вучић - Зато што волимо Лучане и Драгачево", друга "Милан Кркобабић -ПУПС", затим листа Покрета обнове Краљевине Србије", док је четврта коалиција окупљена око Савеза за Србију. 

На гласачком листићу под бројем пет је "Војислав Шешељ- СРС", шеста је листа "Ивица Дачић -СПС", седма група грађана "Један тим Ивица Вукићевић", док је на осмом месту "Јединствена Србија - Драган Марковић Палма". Право гласа на редовним изборима има 16. 483 уписаних бирача. 

За разлику од избора одржаних 2014. грађани ће се изјашњавати на 44 бирачка места што је за једно више него на прошлим изборима. Нови скупштински сазив имаће 35 одборника што је десет мање у односу на то како је било до сада. 

На васти у општини Лучани у протекле четири године била је СНС.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести