У Пожаревцу обележено 30 година од оснивања СПС

ПОЖАРЕВАЦ: У Пожаревцу је вечерас одржана свечаност поводом 30 година од оснивања СПС-а, а осим лидера социјалиста Ивице Дачића, присуствовали су и чланови странке Бранко Ружић, Славица Ђукић Дејановић, Жарко Обрадовић, Милутин Мркоњић, као и председник Јединствене Србије, коалиционог партнера СПС већ 12 година, Драган Марковић Палма.
dacic
Фото: Tanjug (video)

Свечаност је почела хорским извођењем химне “Боже правде” и Интернационале, а у име домаћина за Браничевски округ први се обратио потпредседник СПС-а Бранко Ружић, који је поздравио све присутне, а посебно Дачића, који се данас вратио из Кине, а који је том посетом показао велику снагу, храброст и пријатељство са нашим партнерима и кинеским народом.

Ружић је навео да је у 30 претходних година била част и привилегија бити социјалиста и подсетио да је било тешких тренутака и препрека, поручујући да они који занемаре прошлост нису у стању да граде будућност.

Увек смо делили судбину народа и увек смо за политику коју смо водили добијали легитимитет носилаца суверености ове земље, а то су грађани Србије, казао је Ружић додајући да им је након 5. октобра била намењена судбина нестанка, али да су спровели реформе, реафирмисали све добро из деведесетих и показали спремност да исправе грешке како би изградили бољу будућност Србије.

Фото: Tanjug (video)

Како је навео, под вођством Дачића од 2003. године сви заједно су водили политику и нису дозвољавали да политика води њих.
На сваком важном историјском раскршћу доносили смо тешке, али драгоцене и мудре политичке одлуке у интересу наших грађана. Били смо доносиоци политичке стабилности, то ћемо бити и даље”, казао је.

Ружић је навео и да су они отворили врата Србији ка ЕУ, а да су заједно са Српском напредном странком омогућили напредак земље у социјалној, економској, безбедној, спољнополитичкој сфери.

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма честитао је рођендан СПС-у, наводећи да та странка може да се похвали и оним што је радила од њеног оснивања, као и оним од пре 20 и пре 10 година, а поготову са последњих седам година.


Дачић: Смисао СПС да брани интересе Србије и своје идеје

Председник странке Ивица Дачић поручио је да је смисао постојања СПС да брани државне и националне интересе Србије и своје идеје.

Дачић је навео да су иза Слободана Милошевића, оснивача СПС-а и председника СРЈ, остали Дејтонски споразум, Република Српска, Резолуција 1244 Савета безбедности УН, а данашња генерација треба да се бори да сачува Србију у наредним тешким временима, изложена тешким притисцима с којима ће бити суочена.

Истакао је да то не могу учинити уколико не буду јединствени и у својим редовима, али и са својим коалиционим партнерима - Јединственом Србијом, с којом коалиција траје већ 12 година.

Фото: Tanjug (video)

Од следеће недеље чекају нас избори, то што неки бојкотују изборе не значи да ће они бити лаки. На изборима мора да победи Србија, све друго би било лоше за будућност наше земље, рекао је Дачић.

Србија нема алтернативу, све је релативно осим Србије, а ту су негде и социјалисти, истакао је лидер социјалиста, који је и министар спољних послова Србије.

Дачић је на почетку свог обраћања обавестио све да је здрав, с обзиром да се данас вратио из званичне посете Кини, и додао да је најважније од свега што је чуо у Кини, а то је да су поносни што имају таквог пријатеља као што је Србија који у невољи мисли како да пружи солидарност и помогне.

Како каже, Србија јесте мала земља, али је том посетом показано да је велика.

Подсетио је да је Кина увек била уз Србију и додао да је приликом посете казао да су Кинези остали у Београду и за време НАТО бомбардовања 1999. и нису се плашили бомби.

Страдали су заједно с нама, како да се ми онда плашимо вируса. Кина је на бранику не само свог народа већ целог света, зато је била важна наша подршка, казао је Дачић.

Додао је да је пренео поздраве председника Александра Вучића, као и да ће њему пренети поздраве из Кине и договор да кинески председник поново у септембру посети Србију.

Наводећи да је СПС уочи предизборне кампање поделио Србију на регионе, Дачић је казао да када се одлучивало где ће прославити 30 година од оснивања у Браничевском округу, одмах казао да ће то бити у Пожаревцу, у коме је сахрањен Слободан Милошевић.

Каква бисмо ми била партија када бисмо се одрицали нашег оснивача Слободана Милошевића, истакао је лидер СПС-а.

Додао је да, међутим, социјалисти немају намеру да живе на рачун прошлости из које, како каже, треба да извуку поуке и казао да је Милошевић правио грешке јер је водио рачуна о државним и националним интересима, док су други финкционери СПС-а водили рачуна само о својим интересима.

Из прошлости, како је навео Дачић, требало би узети све што је најбоље, јер њихова идеја може да траје само ако се надограђује, ако прати корак са временом.

Зато нисмо данас овде да бисмо славили прошлост, већ да бисмо узели најбоље из ње како би Србија била боља, истакао је Дачић.

Истакао је да је Србија важнија од свега, а да је СПС “живела” у тешко време, када се, између осталог распадала и држава, када су Срби који су према новим границама остали ван своје државе били и нападани, када су и војно Србију напали како би се сагласила да Косово постане независно.

Некоме се може чинити да је СПС за све крива. Нажалост, 20 година касније многи од тих проблема су и даље актуелни, што показује да је проблем у томе што се водила систематска антисрпска политика с циљем да се што више угрози национални интереси Србије, рекао је Дачић.

Истичући да је Србија најважнија, Дачић је казао да када се иде на изборе, битно је одлучити да ли се гласа за земљу или њене непријатеље.

Према његовим речима, они који најављују бежање са избора путем бојкота кажу да је Република Српск геноцидна творевина, да треба признати независно Косово, да је Србија крива за стање у Црној Гори.

Када све то погледате, видите да је наша обавеза да учинимо све да на овим изборима победи Србија, казао је Дачић и додао да је зато сигуран у добар резултат СПС-а, као и у то да ће након избора наставити коалицију и добру сарадњу са Александром Вучићем на одбрани националних и државних интереса Србије.

Изразио је чврсту подршку Вучићу као председнику Србије у одбрани државе од свих притисака који могу да је угрозе, јер, како каже, у Србији има много политичких партија, али Србија је једна и остаће после свих.

Све оно што смо радили на одбрани наших националних интереса јесте нешто чиме смо се ми представили нашем народу, не знам шта је то потребно да се објашњава у предизборној кампањи да би се видело ко воли Србију и ко ради у њеном интересу, рекао је Дачић.

Ми смо увек били на страни Србије, нагласио је Дачић и додао да се СПС темељи на два главна стуба: национални интерес - Србија, патриотизам и социјална правда, односно равноправност свих грађана.

Говорећи о важности жена у политичком животу, казао је да су после 5. октобра 2000. године у СПС-у остали најјачи, а да су међу њима најчвршће, најхрабрије и најпостојаније биле жене.

Дачић је истакао да је јака СПС веома важна за политичку стабилност Србије, те да гарантује очување и континуитет социјалистичких идеја у земљи.

Објаснио је да се данашња СПС не залаже за Стаљинов социјализам, већ за социјализам који ће пратити модерне токове, у којем ће бити реално да се сви школују и лече безбедно.

Наводећи да је веома битно какав ће резултат СПС остварити на следећим изборима, Дачић је казао да ће о томе народ одлучити, а да је на њима да знају шта народ мисли и шта му је потребно.

Све ћемо урадити да Србија буде развијена земља, да иде ка ЕУ, али нећемо дозволити да ишта угрози наш српски национални и државни интерес. Све ћемо урадити за одбрану Србије, нагласио је Дачић.

Он је најавио је да ће у недељу 30 година од оснивања СПС бити обележено у Краљеву, а да ће централна прослава бити 17. јула.


Рекао је да он може да се похвали својим председником, а његовим коалиционим партнером, Ивицом Дачићем, који је међународно признат и који је добио орден од једне од најмоћнијих држава - Русије, за пријатељство Србије и Русије.Орден му је дао Владимир Путин, а тај орден припада свим грађанима Србије, јер Дачић то дели са грађанима јер све што је радио, радио је управо за грађане, казао је Марковић.

Наводећи да је Дачић обичан човек, који понекада воли да ризикује, Марковић је подсетио да се лидер СПС-а данас вратио из Кине и додао да има политички, али да нема здравствени имунитет.

Такође, како је рекао, Дачић је једини политичар из целог света који је отишао у земљу у којој се појавио корона вирус.
Марковић је позвао све грађане Браничевског округа који су отишли у иностранство да раде да се врате у своју земљу и да не буду “гастарбајтери”.

Србија је најлепша држава за живот и сада, али и убудуће, а без наше колаиције нема напретка Србије, казао је Марковић и додао да је њихов задатак да створе услове да људи, а посебно млади не одлази у свет.

Ниједна партија не постоји 30 година, делиле су се све сем СПС-а. Младост је пролазна, али СПС је вечна. Наша коалиција се неће борити за функције и власт, већ за добро сваког грађанина, да се не смањују пензије, не отпуштају радници, не одлазе људи... Борићемо се за бољу Србију, истакао је председник Јединствене Србије.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести