У Приштини почело одбројавање за формирање нове владе

ПРИШТИНА: У Приштини је почело одбројавање Покрету Самоопредељење и Демократском савезу Косова, које су у обавези да до 5. фебруара предложе нову владу косовском парламенту, након ванредних парламентарних избора одржаних у октобру прошле године.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Први заменик председника ДСК, Агим Вељиу, изјавио је да је та странка доставила понуду Самоопредељењу за формирање владе, да је та понуда јасна и да чекају да се тај покрет изјасни о тој понуди, пише приштинска Газета Еxпрес.Вељиу је рекао да на данашњем састанку страначког Председништва не очекује промене у погледу те понуде и коалиције са Самоопредељењем.

„Дали смо понуду и чекамо да се Покрет Самоопредељење изјазни.", рекао је Вељију и додао да не зна шта ће Председништво ДСК одлучити, али да верује да промена става неће бити.Вељију је то рекао након што је одао пошту оснивачу ДСК Ибрахиму Рогови, а повоом обележавања 14. година од његове смрти.

Он је за Ругову рекао да је био "архитекта косовске слободе и независности".Курти, који је јуче и званично добио мандат за састав нове владе од председника привремених приштинских институција Хашима Тачија, јуче је видео поруком на друштвеним мрежама позвао ДСК на нови круг разговора о будућној влади, јер, како је рекао, верује да постоје алтернативе.

Курти има 15 дана да поднесе парламенту састав нове владе, а ако се то не догоди, према косовском уставу, Тачи ће мандат дати некој другој странци, претпоставља се ДСК, која је другопласирана на октобарским изборима.У међувремену обе странке тврде да имају жељу да формирају власт, али једна другој не престају да испостављају услове.

ДСК је у последњој понуди Куртију захтевао да члан Самоопредељења Глаук Коњуфца, који је 26. децембра прошле године изабран за председника парламента, одступи са те функције.Курти, међутим, то сматра неприхватљивим.

Према писању приштинске Коха, Коњуфца је након јуче одржане прве седнице Председништва парламента одбио да се обрати медијима.Наводи се да је одбио да коментарише дискусије на првом састанку Председништва, али и политичка дешавања на приштинској политичкој сцени.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести